Minister van Economie Hilde Crevits heeft beslist om de terugbetaling van de voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop op te schorten in afwachting van de resultaten van het gerechtelijke onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden. De organisatie betwist ‘met klem’ de ‘lasterlijke aantijgingen’.

Muziekfestival Pukkelpop werd deze zomer afgelast, nadat de organisatoren 1,8 miljoen euro voorschot hadden aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Dat dossier was ook goedgekeurd, maar het bedrag was nog niet uitbetaald. Eind augustus werd geoordeeld dat Pukkelpop aanspraak kon maken op een terugbetaling omdat de afgelasting wel degelijk het gevolg was van de verstrengde coronamaatregelen, maar de uitbetaling wordt tijdelijk bevroren.

‘De beoordeling van het dossier zal worden uitgesteld tot er helderheid is over dat gerechtelijke onderzoek. We willen een mogelijke interferentie vermijden‘, zo heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) donderdag in de commissie Economie van het Vlaams Parlement aangekondigd.

Eerder vandaag raakte bekend dat het parket van Limburg een onderzoek heeft geopend naar de bedrijven achter Pukkelpop en organisator Chokri Mahassine, na een artikel van de satirische website ’t Scheldt waarin sprake is van verduistering en belangenvermenging.

‘We hebben gevraagd een proces-verbaal op te stellen naar aanleiding van de inhoud van de reportage op de website. We gaan dit de komende dagen nakijken en als parket onze voelsprieten uitsteken samen met de politiediensten of er sprake is van eventuele onregelmatigheden’, aldus Pieter Strauven, persmagistraat van het Limburgse parket donderdag aan het Hasseltse gerechtshof.

Hij benadrukt ‘dat het vermoeden van onschuld speelt’. ‘Dat wil zeggen dat de rechtspersonen en de natuurlijke personen rondom het verhaal op dit ogenblik onschuldig zijn. Wanneer we het dossier zouden klasseren, zullen we dat ook actief communiceren.’

‘Lasterlijke aantijgingen’

De organisatie van het muziekfestival Pukkelpop betwist ‘met klem’ de ‘lasterlijke aantijgingen’ over vermeende onregelmatigheden. ‘De organisatie van Pukkelpop werd de voorbije jaren structureel door experten ter zake geprofessionaliseerd. We hebben alle vertrouwen in hun vakkundige aanpak en wachten verder onderzoek af om te horen waar dit precies over gaat’, aldus woordvoerder Frederik Luyten.

‘We hopen ook dat het parket zo snel als mogelijk in actie komt zodat deze zaak kan worden uitgeklaard. Het spreekt voor zich dat onze organisatie in alle transparantie hun vragen zal beantwoorden en alle mogelijke informatie zal verschaffen.’