Amerikaanse gezant: ‘Nieuwe deal met taliban mislukte door vlucht president Ghani’
De taliban zouden akkoord geweest zijn met een overgangsperiode van twee weken voor ze Kaboel binnenvielen, terwijl President Ashraf Ghani tijdelijk op zijn post zou blijven. Foto: REUTERS

Doordat de Afghaanse president vorige maand halsoverkop wegvluchtte uit Afghanistan, mislukte een deal die op het laatste moment was gesloten met de taliban. Dat zegt de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad in de krant Financial Times.

De val van Kaboel leidde vorige maand tot een chaotische evacuatie van westerse burgers, maar had kennelijk voorkomen kunnen worden. Khalilzad vertelde dat op de valreep was afgesproken dat de taliban de stad nog niet zouden binnentrekken.

De deal voorzag volgens de diplomaat in een overgangsperiode van twee weken. President Ashraf Ghani zou tijdelijk op zijn post blijven. Ondertussen zou in Qatar worden onderhandeld over een overgangsregering.

Chaos door vlucht

Van die afspraken kwam uiteindelijk niets terecht. Ghani vertrok naar het buitenland en dat leidde tot chaos in de hoofdstad. Khalilzad vertelde de krant dat hij niet op de hoogte was van het vluchtplan van de Afghaanse leider. Na zijn vertrek zouden de veiligheidsdiensten niet meer hebben gefunctioneerd.

De taliban zouden vervolgens hebben gevraagd of de Verenigde Staten zouden instaan voor de veiligheid in Kaboel. ‘En je weet wat er gebeurde. Die verantwoordelijk wilden we niet nemen’, aldus Khalilzad in zijn eerste interview sinds het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan.

Het lukte volgens de Financial Times niet om Ghani zelf om een reactie te vragen. De voormalige president verklaarde eerder dat hij was gevlucht om verder bloedvergieten te voorkomen.

Amerikaanse gezant: ‘Nieuwe deal met taliban mislukte door vlucht president Ghani’
Amerikaans gezant Zalmay Khalilzad en medeoprichter van de taliban Abdul Ghani Baradar bij het ondertekenen van het eerdere akkoord in 2020. Foto: EPA-EFE