camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Pukkelpop

Parket opent onderzoek naar bedrijven achter Pukkelpop

De aanleiding van het ­opsporingsonderzoek is een artikel van de satirische website ’t Scheldt waarin sprake is van verduistering en belangenvermenging.

donderdag 16 september 2021 om 3.25 uur

Chokri Mahassine reageert verrast. Boumediene Belbachir

Heeft Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine een financiële reserve van enkele miljoenen ­euro’s die voor sociale doelen bestemd was, in zijn eigen bedrijf gepompt? En is er sprake van belangenvermenging tussen de verschillende bedrijven achter het festival? De satirische website ’t Scheldt beweert van wel. In een artikel, dat eind vorige week is verschenen, beschrijft de site hoe het festival vanuit een vzw is uitgegroeid tot een netwerk van ­bedrijven, waar het geld verkeerd zou zijn terechtgekomen.

’t Scheldt heeft geen al te beste reputatie als nieuwsmedium. Er zijn al meerdere gerechtelijke klachten geweest, waardoor lasterlijke artikels verwijderd moesten worden. Toch is dit voor het Limburgse parket de aanleiding om een onderzoek naar Pukkelpop te openen. ‘Het parket Limburg heeft aan de federale gerechtelijke politie Limburg gevraagd om een opsporingsonderzoek in stellen om na te gaan of er even­tueel onregelmatigheden zijn ­gebeurd zoals in het artikel vermeld’, zegt parketwoordvoerder Pieter Strauven. Hij benadrukt wel: ‘Intussen geldt voor alle betrokken personen en organisaties het vermoeden van onschuld.’

7,7 miljoen reserve

De meest concrete beschuldiging in het artikel gaat over The Fac­tory, de organisatie waarmee Mahassine Pukkelpop organiseert. Die is gestart als vzw, maar intussen omgevormd tot een­ commerciële vennootschap. In de decennia voor die omvorming heeft The Factory een financiële reserve van 7,7 miljoen euro verzameld. Dat bedrag mocht ­alleen aan sociale doelen uitgegeven worden, net omdat het was opgebouwd in de periode dat The Factory nog geen bedrijf met winstdoelstelling was. Ondanks die beperking is de ‘onbeschik­bare reserve’ volgens het jongste jaarverslag naar 3,99 miljoen gezakt, of 3,7 miljoen euro minder.

‘We moesten professionaliseren en daarom hebben specialisten onze organisatie structu­reel op punt gezet. In hun aanpak heb ik alle vertrouwen’ Chokri Mahassine   Organisator Pukkelpop

Of dat bedrag effectief naar sociale doelen is gegaan, zoals de wet voorschrijft, staat niet in de jaarrekening. ’t Scheldt meent te weten dat het geld is gebruikt om het verlies te dekken van de Pukkelpop-editie 2020, die door corona niet is doorgegaan.

Een andere beschuldiging in het artikel is de verwevenheid van The Factory met Que Pasa?, een bedrijf dat op naam van de echtgenote van Mahassine staat. Dat is een toeleverancier van het festival, maar ’t Scheldt plaatst vraagtekens bij de geldstromen tussen die twee bedrijven en insinueert dat er sprake is van belangenvermenging.

Het is nu aan de gerechtelijke politie om na te gaan in hoeverre er effectief onregelmatigheden zijn gebeurd. Als dat het geval blijkt, dan kan dat tot een gerechtelijk onderzoek leiden.

Chokri Mahassine zelf, met vakantie in het buitenland, reageert verrast. ‘Ik ben nog niet op de hoogte gebracht, ik wacht eerst het onderzoek af om te horen waarover het precies gaat’, zegt hij. ‘We moesten de afgelopen jaren professionaliseren en daarom hebben specialisten onze organisatie structureel op punt gezet. Ik heb alle vertrouwen in hun professionele aanpak.’

Buitenland
 1. Video Frankrijk krijgt hulp van overal in Europa bij bestrijden ‘monsterlijke’ bosbranden
 2. Video 4.000 beagles zoeken nieuw baasje
 3. Zeven mannen aangeklaagd na groepsverkrachting filmploeg in Zuid-Afrika
 4. Video Zeldzaam natuurfenomeen: bosbrand in Californië veroorzaakt vuurtornado
 5. Video Live Oekraïne | Zelenski: ‘Negen Russische vliegtuigen vernield op Krim’
 6. Italianen kunnen er niet meer naast kijken: Berlusconi gaat voor plekje in Senaat
 7. Video ‘Foto’s tonen verwoeste vliegtuigen op Russisch vliegveld’
 8. Zeker drie doden bij explosie in huis in Amerikaanse staat Indiana, tiental woningen onbewoonbaar verklaard
 9. Vierde lid ‘Beatles’ Islamitische Staat opgepakt in Londen
 10. Washington onthult Iraans plan om ex-veiligheidsadviseur John Bolton te vermoorden
 11. Donald Trump weigert te getuigen in onderzoek naar belastingontduiking
 12. Video Vliegtuig stort neer op autosnelweg bij Los Angeles
 13. Dankzij Poetin weten de Zweden weer waar hun schuilkelders zijn
 14. Video Belangrijke snelweg richting Spanje afgesloten door grote bosbrand in Frankrijk
 15. Tiener uit VS aangeklaagd voor abortus nadat Facebook privégesprekken deelt met politie
 16. Video Smeltende gletsjers onthullen verborgen verhalen: lichamen en vliegtuigwrak gevonden

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen