Eenheid talibanregime vertoont barsten na ruzie in paleis
Centraal: Huidig vicepremier en tot voor kort hoofdonderhandelaar van de taliban Abdul Ghani Baradar lijkt van de aardbodem verdwenen. Foto: Reuters

Binnen het nieuwe bewind van de taliban in Afghanistan ontstond kort nadat een regering was gevormd fikse ruzie. Aanhangers van twee rivaliserende leiders gingen met elkaar op de vuist bij het presidentiële paleis in Kaboel, zo hebben bronnen binnen de taliban aan de BBC gezegd.

De Britse omroep schrijft dat kennelijk onenigheid ontstond over wie de grootste bijdrage heeft geleverd aan de overwinning van de fundamentalisten, die vorige maand na een bliksemoffensief het hele land veroverden. Ook de verdeling van ministerposten zou voor onvrede zorgen.

Een ingewijde zegt dat medeoprichter Abdul Ghani Baradar van de taliban ruzie kreeg met minister Khalil ur-Rahman Haqqani, een topfiguur uit het extremistische Haqqani-netwerk. Baradar zou vinden dat de zege van de taliban vooral gezien moet worden als een diplomatieke prestatie, terwijl zijn rivaal zou menen dat het conflict op het slagveld is gewonnen.

De tot vicepremier benoemde Baradar was de eerste talibanleider die rechtstreeks contact had met een president van de Verenigde Staten. Hij voerde in 2020 een telefoongesprek met Donald Trump. Ook tekende hij de overeenkomst met de VS die de weg vrijmaakte voor het vertrek van Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

De rel kwam aan het licht nadat Baradar vorige week uit de publiciteit was verdwenen. Dat leidde tot speculatie dat hij was overleden. Bronnen zeggen tegen de BBC dat de vicepremier naar Kandahar is vertrokken na het conflict.

De taliban zeggen tegen de media dat er helemaal geen sprake was van ruzie, maar ze deden tegenstrijdige uitspraken over wat Baradar momenteel aan het doen is. Een woordvoerder zei aan de BBC dat de vicepremier ‘moe is en wil uitrusten’.