Advocaat Pol Vandemeulebroucke ook veroordeeld door Antwerps hof van beroep
Pol Vandemeulebroucke werd ook in beroep veroordeeld. Foto: BELGA

Het hof van beroep in Antwerpen heeft strafpleiter Pol Vandemeulebroucke veroordeeld tot twaalf maanden cel en een boete van 12.000 euro wegens deelname aan een criminele organisatie. Het hof bevestigt daarmee een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg.

De Antwerpse topadvocaat Pol Vandemeulebroucke werd vervolgd in een groot drugsdossier rond een bende die partijen cocaïne binnen trok via de Antwerpse haven. De speurders die hoofdbeklaagde Uka G. in de gaten hielden, tapten ook de telefoongesprekken van de crimineel met zijn advocaat Vandemeulebroucke af.

Dat leidde er uiteindelijk toe dat Vandemeulebroucke zich voor de rechter moest verantwoorden omdat hij te dicht bij de drugsmaffia zou staan. De strafpleiter zei zelf dat hij gewoon had geprobeerd te beletten dat er slachtoffers zouden vallen in een afrekening tussen drugsbendes, maar volgens de rechters misbruikte hij zijn positie als advocaat om via confraters en journalisten informatie te bekomen die hij als gewone burger nooit zou hebben bekomen.

Vandemeulebroucke werd toen in eerste aanleg veroordeeld tot 18 maanden effectieve cel voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Het hof van beroep gaf hem nu een iets lichtere celstraf van een jaar en een boete van 12.000 euro.

Niet eerste aanvaring met het gerecht

De strafpleiter is het enfant terrible onder de Antwerpse advocaten. Hij trad al op in zware dossiers als de zaak-Aquino en de Kasteelmoord. In 2002 belandde de advocaat al eens honderd dagen in de gevangenis. Het gerecht beschuldigde hem ervan informatie te hebben doorgespeeld aan de bende van drugssmokkelaar Guy D.G. Vandemeulebroucke werd door het Antwerpse hof van beroep uiteindelijk vrijgesproken.

In 2012 kwam hij opnieuw in aanvaring met het parket, ditmaal in Gent, voor gelijkaardige feiten. Maar ook toen werd hij vrijgesproken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in