Wada gaat verbod op cannabis voor sporters herbekijken
Foto: reuters

Het wereldantidopingagentschap Wada zal onderzoeken of cannabis nog op de lijst met verboden producten moet staan. De organisatie nam die beslissing nadat de Amerikaanse topsprintster Sha’Carri Richardson deze zomer de Olympische Spelen had moeten missen wegens een positieve controle op het product.

Volgend jaar zal cannabis aan een wetenschappelijk onderzoek worden onderworpen. Het uitvoerende comité van het Wada, samengekomen in Istanbul, benadrukte in een verklaring dat cannabis in 2022 hoe dan ook verboden blijft.

De 21-jarige Richardson had in Tokio een van de sterren op de sprint moeten worden, maar ze werd dertig dagen geschorst na een positieve test tijdens de Amerikaanse trials eind juni. Daardoor moest ze een kruis maken over haar olympische ambities.

• Topfavoriet op de sprint Richardson test positief op cannabis en mist Tokio door maand schorsing

Haar zaak opende het debat over de aanwezigheid van marihuana op de lijst van verboden producten. Onder meer Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie, lanceerde een oproep om het statuut van cannabis te herbekijken.

‘Ik denk dat het een geschikt moment is om de status te herzien’, zei Coe tijdens de Spelen. ‘Niets staat in steen gebeiteld. Zo nu en dan pas je je aan en evalueer je opnieuw.’