Sihame El Kaouakibi blijft dan toch met ziekteverlof
Sihame El Kaouakibi. Foto: belga

Sihame El Kaouakibi heeft in het Vlaams Parlement een nieuw ziektebriefje ingediend nadat het vorige eind augustus was verstreken. Het gevallen Vlaams Parlementslid zal dus ook in het nieuwe politieke jaar niet in Brussel opduiken.

Het ziekteverlof van Sihame El Kaouakibi is dan toch niet voorbij. Haar ziektebriefje liep tot 31 augustus, maar ondertussen kreeg Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) al een nieuw. Ook de komende weken en maanden zal El Kaouakibi haar politieke activiteiten dus niet hervatten. De politica is intussen al zowat acht maanden niet meer opgedoken in het Vlaams Parlement. Al die tijd bleef ze haar vergoeding als Parlementslid ontvangen. Dat leidt tot wrevel bij collega-politici.

Het ziekteverlof spoorde met steeds zwaardere aantijgingen over subsidiefraude waarbij haar zakenimperium en haar geesteskind Let’s Go Urban failliet gingen. De zaak overheerste de politieke actualiteit in het voorjaar en berokkende haar partij Open VLD veel schade. Voorzitter Egbert Lachaert zag geen andere keuze dan haar via een snelle procedure bij de statutaire commissie uit de partij te zetten. Ze zetelt nu als onafhankelijke.

Volledige parlementaire vergoeding

Ondanks haar gewettigde afwezigheid verscheen El Kaouakibi zeker in de beginperiode nog in het openbaar om haar zaak te verdedigen. Volgens het briefje mocht de patiënt de woning verlaten. De afgelopen weken verschenen foto’s op Twitter waarbij El Kaouakibi aanwezig bleek op activiteiten tijdens de week van de Antwerp Pride in augustus.

Dat zwengelde de discussie over haar vergoeding verder aan. Langdurig zieke werknemers worden na een maand geconfronteerd met dalende inkomsten, ambtenaren niet. El Kaouakibi kreeg haar volledige parlementaire vergoeding uitbetaald. Dat heeft alles te maken met het statuut van politici. Zij zijn werknemer noch werkgever en ontvangen geen loon maar een vergoeding. Die wordt enkel gekort wanneer politici wegblijven tijdens stemmingen. Maar ziekte is een gewettigde afwezigheid.

Naar verluidt kreeg het Vlaams Parlement heel wat scheldmails over de kwestie. Het bureau van het Parlement besliste daarom om te onderzoeken of er een arbeidsgeneesheer kon worden gestuurd. De zoektocht naar een geschikt advocatenkantoor sleepte lang aan, maar later deze maand zou het advies er moeten liggen. Indien dat positief is, kan El Kaouakibi bezoek verwachten. Parlementsleden die zonder reden stemmingen missen, worden gekort op hun inkomen.