De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, hield haar jaarlijkse State of the Union-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze blikte terug op de Europese aanpak van de coronacrisis en besloot dat Europa de wereldleider was op het vlak van vaccinatie.

In haar toespraak over de toestand van de Europese Unie wijst voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der ­Leyen op de inspanningen van de EU om de pandemie aan te pakken.

Zo begon Von der Leyen haar toespraak over hoe de EU een wereldleider is geworden op het vlak van vaccinatie. ‘Een jaar geleden wisten we nog niet of we een effectief vaccin zouden hebben. Vandaag is meer dan 70 procent van de volwassen bevolking in Europa gevaccineerd. Daarbovenop hebben we de helft van de Europese vaccinvoorraad kunnen delen met de rest van de wereld, in meer dan 130 landen. Alleen Europa heeft dit kunnen bereiken’, zegt Von der Leyen.

De voorzitter kondigde ook aan nog eens 200 miljoen dosissen voor landen met middellage en lage inkomens.

Ze wees ook op het succes van het digitale covid-certificaat van de EU: ‘Terwijl de rest van de wereld erover praatte, zeiden wij: “Europa heeft het gewoon gedaan”’.

Hera

Maar de EU was ook onvoldoende voorbereid op de ontwikkeling, productie, aankoop en verdeling van vaccins en medisch materieel zoals mondmaskers.

Om in de toekomst sneller en beter te reageren op gezondheidscrisissen, kondigt de voorzitter de oprichting van Hera aan. Hera wordt een nieuwe structuur die de EU beter moet voorbereiden op een volgende gezondheidscrisis. ‘Zodat een lokale virusuitbraak in de toekomst geen globale pandemie wordt.’

Green deal

Von der Leyen zei dat de EU ‘trots’ mag zijn dat ze haar klimaatdoelstellingen niet door de pandemie op een zijspoor heeft laten zetten. Ze benadrukte de noodzaak om in te spelen op de ‘ongerustheid’ onder jongeren over de klimaatcrisis.

• Klimaatrapport | Wat het klimaat voor Europa in petto heeft

Ze haalde het recente klimaatrapport van het IPCC aan en verwees naar de vele bosbranden en overstromingen die deze Europese zomer hebben gekenmerkt. ‘Als we onze eigen ogen niet geloven, moeten we naar de wetenschap kijken’, zei ze. ‘Klimaatverandering werd door de mens veroorzaakt, en daarom kunnen we er iets aan doen’, zei ze nog over het rapport.

Chiptekort

Von der Leyen heeft het ook over het tekort aan halfgeleiders. ‘Europa is te afhankelijk van Azië’, zei ze. De Commissie zal daarom het initiatief nemen om voor haar eigen productie en levering te zorgen. Daarbij kondigde ze ‘een nieuwe Europese chipwet’ aan en gaf ze toe dat het ‘erg ambitieus’ was. Ze maakte de vergelijking met soortgelijke ambitieuze projecten uit het verleden, zoals Galileo. ‘En kijk hoe ver we nu staan’, voegde ze eraan toe.

• Corona-opstoot in Azië legt autobouwers wereldwijd stil

Afghanistan

Von der Leyen belooft meer humanitaire hulp voor Afghanistan. ‘We zullen de humanitaire hulp opnieuw met 100 miljoen euro verhogen’, klinkt het. Maar de Commissievoorzitter zei niets over hoe dat zal gebeuren, aangezien de taliban het land nu in handen hebben.