Gebruik nekklem verstrengd voor nationale politie VS
Foto: EPA-EFE

Het toepassen van een nekklem op verdachten gaat in de ban bij de Amerikaanse politiedienst FBI en andere nationale wetshandhavers, behalve in gevallen waarbij dodelijk geweld is toegestaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt in nieuwe richtlijnen ook een verstrenging op invallen zonder aankondiging door federale diensten voor.

Politiegeweld en racisme bij agenten kregen veel aandacht na de dood van de zwarte man George Floyd. Een witte agent drukte vorig jaar minutenlang zijn knie op de nek van de op de grond liggende Floyd. Ook die techniek, waarbij minder bloed naar de hersenen stroomt, wordt in principe in de ban gedaan.

De nekklem mag alleen nog worden toegepast wanneer dodelijk geweld geoorloofd is. Dat betekent, zo zegt het ministerie van Justitie, ‘wanneer de agent voldoende redenen heeft om te geloven dat de betrokkene de agent of een andere persoon dreigt te doden of ernstig te verwonden’.

Onaangekondigd binnenkomen voor een huiszoeking mag ook alleen nog als dat doden of gewonden kan voorkomen. Bovendien moet eerst toestemming worden gevraagd aan een meerdere.

De omslag moet het vertrouwen van Amerikanen in de politie vergroten, verklaarde minister van Justitie Merrick Garland. Hij wees ook op recente uitbreiding van het gebruik van bodycams bij de nationale politie.