Door een ernstig ongeval met een tankwagen ter hoogte van Beersel was de ring rond Brussel versperd. Omwille van de giftige lading van de tankwagen werden zowel de binnen- als de buitenring afgesloten. De snelweg is nu volledig vrijgegeven.

De tankwagen met gevaarlijke inhoud die op de Brusselse ring ter hoogte van Beersel gekanteld naast de snelweg belandde, is succesvol opgetakeld en op een nieuw onderstel geplaatst. Het lek in de tank kon snel worden opgelost en de tankwagen is onder politiebegeleiding onderweg naar Bergen, meldt Belga.

Eerst was enkel de binnenring vrij voor verkeer, maar omstreeks 21u30 kon ook de buitenring worden vrijgemaakt, aldus VRTNWS.

‘Er werd vloeistof opgemerkt die wegsijpelde, maar van een ernstig lek is nooit sprake geweest’, aldus Alain Habils, woordvoerder van brandweerzone Vlaams-Brabant West. ‘Doordat de tankwagen gekanteld naast de snelweg lag, was dat moeilijk vast te stellen.’ Pas toen de tankwagen weer rechtop stond, was een grondig onderzoek mogelijk.

Eerst berichtte het Vlaams Verkeerscentrum dat er enkel in de dieseltank van de tankwagen een lek zat. Die is leeggelopen. De tank die de gevaarlijke stof benzoylchloride bevat, blijkt ook te lekken, zij het zeer beperkt.

De gemeente Beersel laat weten dat metingen hebben uitgewezen dat er geen luchtverontreiniging is door de stof. De gemeente had uit voorzorg een paar huizen in de Albert Denystraat preventief laten evacueren. ‘Die huizen lagen net op de grens van de perimeter dus dan doen we dat uit voorzorg’, zei Alain Habils daarover.

‘Erg gevaarlijke stof’

De vrachtwagen vervoerde benzoylchloride, een kleurloze vloeistof, die reageert met water. De stof wordt meestal gebruikt als tussenvorm in de synthese van kleurstoffen, parfums, geneesmiddelen en (kunst)harsen.

Volgens professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) gaat het om een erg gevaarlijke stof. ‘Bij contact met de huid kan het ernstige brandwonden of oogletsels veroorzaken’, zegt hij. ‘Ook het inademen van dampen is gevaarlijk.’ Wie in aanraking is gekomen met de stof, kan een allergische reactie opmerken ter hoogte van de huid of bij de ademhaling en prikkende ogen ervaren. ‘Het best ga je dan meteen naar een ziekenhuis.’

Tientallen kilometers file

Het ongeval op de R0 gebeurde dinsdag omstreeks 14.30 uur ter hoogte van Beersel. De brandweer was in groten getale aanwezig en had een veiligheidsperimeter van 60 meter ingesteld. Bestuurders werden aangemaand de omgeving te vermijden, de ramen van de voertuigen gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Brusselse ring volledig vrijgegeven na ongeval met tankwagen met gevaarlijke stoffen
Het ongeval met de tankwagen veroorzaakte een enorme file. Foto: Belga

Het fileleed was enorm. Wie vanuit de knooppunten Machelen, Groot-Bijgaarden of Strombeek-Bever de E19 naar Bergen of Charleroi wil bereiken, doet dat best via de Binnenring. Het verkeer dat vanuit het knooppunt Halle de E40 naar Leuven wil bereiken, neemt best de Buitenring.