Restaurant Noma heeft eindelijk derde Michelinster beet
Foto: afp

Het Kopenhaagse restaurant Noma heeft maandag na jaren wachten eindelijk zijn derde Michelinster gekregen. De sterrenzaak werd al verschillende keren uitgeroepen tot ’s werelds beste restaurant en chef-kok René Redzepi wordt beschouwd als een van de grootste in de moderne gastronomie.

Noma was, naast Maaemo in Oslo, een van de twee nieuwe driesterrenrestaurants in Scandinavië. Het restaurant wordt omschreven als een ‘stedelijke oase’ en wordt bekroond om zijn ‘sterke band met de natuur’ en het feit dat ‘ongewone seizoensgebonden ingrediënten worden gepresenteerd in creatieve en complexe gerechten’.

De naam van het restaurant is een combinatie van de Deense woorden ‘nordisk’ (Scandinavisch) en ‘mad’ (eten). Het opende in 2003 de deuren op een pier in het centrum van Kopenhagen. In 2018 verhuisde het naar een iets meer buiten de stad gelegen gebied.

• Kijk achter de schermen van het beste restaurant ter wereld

Noma werd vier keer (2010, 2011, 2012 en 2014) uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, maar het ontbreken van een derde ster was al lang een punt van discussie in de gastronomische wereld. Te gedurfd of te beeldend, te revolutionair of te onregelmatig? Over de redenen voor deze afwezigheid is lang gediscussieerd.