Algerijnse journalist aangeklaagd wegens ‘het verdedigen van terrorisme’
De journalist werd opgesloten nadat hij ondervraagd werd door een onderzoeksrechter in de rechtbank van Sidi Mhamed in Algiers. Foto: AFP

De Algerijnse journalist en mensenrechtenactivist Hassan Bouras is zondag in voorlopige hechtenis genomen op beschuldiging van onder meer ‘verdediging van terrorisme’. Dat is vernomen bij een van zijn advocaten.

Bouras werd beschuldigd van ‘het behoren tot een terroristische organisatie, het bepleiten van terrorisme en het beramen van een complot tegen de staatsveiligheid om het bestuursysteem te veranderen’, aldus advocaat Abdelghani Badi.

De journalist werd opgesloten nadat hij ondervraagd werd door een onderzoeksrechter in de rechtbank van Sidi Mhamed in Algiers. Hij wordt ook vervolgd voor het ‘gebruik van technische en mediamiddelen om personen op te roepen tegen het gezag van de staat’.

Eerdere celstraf

De autoriteiten hebben Bouras op 6 september gearresteerd en zijn woning in het noordwesten van het land doorzocht, aldus de Algerijnse Liga voor de rechten van de mens (LADDH), waarvan Bouras lid is.

De journalist werd in 2016 ook al tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘belediging van een rechter, een lid van de openbare strijdkrachten en een overheidsorgaan’.