Internationale gemeenschap houdt donorconferentie voor Afghanistan
VN-secretaris-generaal António Guterres op de VN-conferentie in Genève. Foto: AP

Minder dan een maand nadat de taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, is maandag in Genève een door de Verenigde Naties georganiseerde donorconferentie gehouden voor het door een humanitaire ramp getroffen land. Die heeft een miljard dollar (850 miljoen euro) opgebracht, zo liet VN-secretaris-generaal António Guterres maandagavond weten.

Zowat veertig ministers namen deel aan het overleg in Genève. Anderen volgden online. Guterres nam bij de start van de conferentie het woord: ‘Dit is een precair moment voor Afghanistan. De Afghanen staan voor de ineenstorting van hun land’, zo zei hij. De secretaris-generaal riep de deelnemende landen op om geld toe te zeggen om een voedselcrisis te vermijden.

Veel landen willen financiële hulp geven, maar vragen zich tegelijkertijd af wat er met het geld zal gebeuren. Ze willen dan ook voorwaarden verbinden aan de steun. Volgens berekeningen van de VN heeft Afghanistan tegen december 500 miljoen euro nodig. 93 procent van de Afghaanse huishoudens zou niet genoeg te eten hebben.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakte maandag al bekend dat België 2 miljoen vrijmaakt om tegemoet te komen aan de humanitaire noden in Afghanistan. Volgens haar is het hulpprogramma van de VN zwaar ondergefinancierd.

‘Op dit moment dreigt dat hulpprogramma slechts tegemoet te komen aan 37 procent van de noden in Afghanistan. Daarom ook het belang van deze donorconferentie vandaag. We mogen de Afghaanse bevolking niet loslaten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig