Minister Demir: ‘Natuur en Bos gaat in beroep tegen ontbossing UGent’
Minister Demir. Foto: BELGA

De Universiteit Gent wil een bos van 4.000 vierkante meter kappen om een studentenhome te bouwen. Het project werd vergund tegen het negatieve advies van Natuur en Bos in en zorgt voor veel beroering. Bij omwonenden, studenten én personeelsleden van UGent. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) bevestigt nu dat Natuur en Bos in beroep zal gaan tegen de verleende vergunning.

‘In tijden waar onderzoekers, onder andere van de universiteit van Gent, aantonen dat stedelijke bossen zeer waardevol zijn in de strijd tegen klimaatverandering kan een universiteit een voortrekkersrol spelen’, tweette minister Demir vorige week al over het project.

Het Agentschap Natuur en Bos is het niet eens met het standpunt van de UGent dat alle alternatieven voldoende bestudeerd zijn. voor de nieuwe studentenhome, die 212 kamers zou bevatten. De omgevingsvergunning kreeg van hen daarom een negatief advies, omdat de ontbossing vermijdbare schade zou toebrengen. Omdat voorbij gegaan werd aan hun advies, gaat Natuur en Bos in beroep. Dat bevestigt minister Demir.

‘De klimaatverandering brengt zeker in onze steden grote uitdagingen met zich mee. Onze steden zullen in de toekomst alleen verder verhitten. Dat wil zeggen dat we maximaal het groen dat er nog is moeten beschermen zodat onze stadsbossen en -bomen hun rol als natuurlijke airconditioning maximaal kunnen spelen’, aldus Demir.

Door het beroep van Natuur en Bos, aanvullend op die van natuurverenigingen en buurtbewoners, wordt een procedure ingeleid waarbij alle elementen opnieuw onderzocht worden en finaal minister van Natuur Demir de knoop zal moeten doorhakken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in