België maakt twee miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp aan Afghanistan
Kinderen spelen in een park in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Foto: AP

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt een Belgische bijdrage van twee miljoen vrij om tegemoet te komen aan de humanitaire noden in Afghanistan.

Dat maakt ze maandag bekend, voor de start van de Internationale Donorconferentie voor Afghanistan van de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève.

‘Na de machtsovername van de taliban is het ontzettend belangrijk die organisaties te steunen die echt het verschil kunnen maken tussen leven en dood voor vele Afghanen’, zegt Kitir. ‘Dan gaat het over eten, maar ook over essentiële zorg. Ik wil de Afghaanse bevolking - in de eerste plaats meisjes en vrouwen - laten voelen dat ze niet alleen staan. Zij verdienen onze solidariteit.’

In heel Afghanistan zijn nu zowat achttien miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven, zegt Kitir. De twee miljoen euro die ons land bijdraagt, gaat integraal naar het humanitair landenfonds van de Verenigde Naties, waar humanitaire organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma van de VN een beroep op doen. De bedoeling is om met de Belgische bijdrage de mobiele gezondheidszorg te versterken en te zorgen voor voedselzekerheid.

Ondervoeding

‘Dankzij de VN komt die hulp ook concreet en meteen de Afghanen ten goede. Als je weet dat vandaag de helft van de kinderen onder de 5 jaar op de rand van ondervoeding leeft, dan is het ook onze verantwoordelijkheid om onze ogen niet te sluiten en ons steentje bij te dragen’, aldus Kitir.

Volgens haar is het hulpprogramma van de VN zwaar ondergefinancierd. ‘Op dit moment dreigt dat hulpprogramma slechts tegemoet te komen aan 37 procent van de noden in Afghanistan. Daarom ook het belang van deze donorconferentie vandaag. We mogen de Afghaanse bevolking niet loslaten.’

Donorconferentie

Minder dan een maand nadat de taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, start maandag in Genève een door de Verenigde Naties georganiseerde donorconferentie voor het door een humanitaire ramp getroffen land. Volgens berekeningen van de VN heeft Afghanistan tegen december 500 miljoen euro nodig.

Zowat veertig ministers en VN-secretaris-generaal António Guterres nemen aan het overleg deel. Anderen volgen online. Veel landen wil financiële hulp geven, maar vragen zich tegelijkertijd af wat er met het geld zal gebeuren. Ze willen dan ook voorwaarden verbinden aan steun. Volgens de VN is er in 93 procent van de Afghaanse huishoudens in het land niet genoeg te eten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig