Ricciardo wint tumultueuze GP van Italië, Hamilton en Verstappen vallen halfweg uit na crash
Foto: AFP

De Australiër Daniel Ricciardo (McLaren) heeft zondag de winst veroverd in de Grote Prijs van Italië, de veertiende manche van het WK Formule 1. De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) en de Nederlandse WK-leider Max Verstappen (Red Bull) botsten halfweg de GP met elkaar en konden niet meer verder.

Verstappen begon op het circuit van Monza uit poleposition, maar moest die snel afstaan aan Ricciardo. Halfweg de race was er dan grote opschudding, toen Verstappen en Hamilton met elkaar botsten en ze de GP moesten staken.

Ricciardo gaf zijn eerste plek nadien niet meer uit handen en snelde naar zijn achtste GP-zege, de eerste sinds Monaco 2018 en eerste voor McLaren.

De Brit Lando Norris maakte het feestje bij McLaren compleet, met de tweede plaats. De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) moest wegens een gridstraf achteraan starten, maar rukte nog op naar de derde plaats. In de WK-stand verandert er dus niets aan kop na de crash tussen Verstappen en Hamilton. De Nederlander (226,5 ptn) blijft de Brit (221,5 ptn) nipt voor.

Gridstraf voor Verstappen

Na de race oordeelden de stewards dat Verstappen later remde dan Hamilton, maar op geen moment voorbij het voorste wiel van de Brit kwam. Volgens de wedstrijdleiding is de Nederlander dan ook ’overwegend’ de schuldige.

Het levert de Nederlander een gridstraf van drie plekken op voor de GP van Rusland, de vijftiende WK-manche die op 26 september doorgaat. Ook krijgt hij twee strafpunten op zijn licentie.