300.000 bezoekers voor Open Monumentendag
Het kasteel van Heers, vandaag open vanwege Open Monumentendag. Foto: Tom Palmaers

Naar schatting 300.000 à 350.000 bezoekers hebben zondag deelgenomen aan de 33ste Open Monumentendag in Vlaanderen, met als thema ‘inclusie’. Dat meldt organisator Herita op basis van steekproeven.

Met 717 activiteiten op meer dan vierhonderd erfgoedplaatsen was deze editie, met als thema ‘inclusie’, op het vlak van het aanbod vergelijkbaar met de editie in pre-coronatijden. De opkomst was over het algemeen zeer goed.

‘De monumenten die traditioneel de meeste bezoekers lokken, bekende gebouwen in de grotere steden, lieten dit jaar alleen beperkte groepen toe als gevolg van aanhoudende coronamaatregelen. Die plekken waren dan ook in een mum van tijd volzet’, aldus de organisatie.

‘Cocreatie van activiteiten met verschillende belangengroepen kan de erfgoedsector werkelijk inclusiever maken’, zegt projectmanager Beau Van Dooren. Inclusie werd op meerdere plaatsen in de verf gezet. Zo konden slechtzienden in Diest aan de hand van een 3D-print een goed idee krijgen over het volume van de Sint-Sulpitiuskerk. Onder meer in Antwerpen en Leuven waren lgbti+-wandelingen.

De Open Monumentendag was ook de eerste publieke openstelling van de gerestaureerde Belvedère van de Boekentoren in Gent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in