Paus Franciscus is zondagmorgen aangekomen in Boedapest voor een ‘informeel’ blitzbezoek, inclusief een onderhoud met premier Viktor Orban. Onrechtstreeks aan hem richtte de paus de boodschap om het land (weer) meer open te stellen voor migranten.

De paus woont in de Hongaarse hoofdstad de mis bij die het Eucharistisch Congres afsluit. Voor dat congres zijn vertegenwoordigers van de katholieke kerk uit alle delen van de wereld afgezakt naar Boedapest.

Alle ogen waren gericht op de ontmoeting van de paus met premier Orban. Beiden hebben uiteenlopende standpunten. Terwijl Orban staat voor een sterk antimigratiebeleid, heeft de paus al vaker kritiek geuit op politieke leiders die migranten buiten de deur willen houden.

Het onderhoud vond achter gesloten deuren plaats en duurde zo’n 40 minuten. Na afloop liet Orban wel een foto van de ontmoeting publiceren. Volgens het Vaticaan ging het gesprek onder meer over de rol van de kerk in Hongarije en het klimaatbeleid.

Na de mis sprak de paus evenwel opvallende woorden. Hij wenste dat Hongarije zich zou openstellen voor mannen en vrouwen in nood. Een niet mis te verstaan antwoord op de rechtse, nationalistische migratiepolitiek van Orban. Het is niet de eerste keer dat de paus kritiek levert op landen die de grenzen sluiten, maar de vraag is of de Hongaarse premier onder de indruk is. Orban zei vorige week nog op het Bled Strategic Forum in Slovenië dat Europa maar één uitweg heeft uit de migratieproblematiek: het teruggeven van alle rechten aan de lidstaten.

De paus blijft slechts een zevental uren in Hongarije, nadien reist hij door naar Slovakije, waar hij langer blijft.

Paus Franciscus smeekt Hongarije ‘meer open’ te zijn voor mensen in nood
Foto: EPA-EFE