US Open: 18-jarige Britse Emma Raducanu wint haar eerste grand slam
Emma Raducanu verloor ze geen enkele set op de US Open. Foto: USA TODAY Sports

Ze stond 150ste op de wereldranglijst voor de start van de US Open, maar na twee weken tennis in New York mag de amper 18-jarige Britse Emma Raducanu haar eerste grand slam-zege op haar palmares schrijven. En dat zonder setverlies. In de finale klopte ze de al even verrassende Leylah Fernandez (19, WTA 73) in twee sets: 6-4 en 6-3.

Vanuit de kwalificaties rechts naar de finale op de US Open: nog nooit was er iemand in geslaagd, maar Emma Raducanu deed het. Meer zelfs, in haar negen wedstrijden in New York voorafgaand aan de finale verloor ze geen enkele set. En dat terwijl Raducanu tien weken geleden – net voor ze op Wimbledon tot de vierde ronde zou doordringen – nog 336ste stond op de WTA-ranking. In het nieuwe klassement zal de Britse tiener door haar zege op de 24ste plaats belanden.

In de finale stond ze tegenover dat andere sprookje van deze US Open. De amper twee maanden oudere Canadese Leylah Fernandez, 73ste op de wereldranglijst bij aanvang van het toernooi en killer van maar liefst drie top vijf-speelsters op weg naar de eindstrijd. Aryna Sabalenka (WTA 2), Naomi Osaka (WTA 3) en Elina Svitolina (WTA 5) beten allen in het zand tegen de 19-jarige revelatie.

Fernandez begon met een valse noot aan de wedstrijd en verloor meteen haar opslagspelletje, waardoor Raducanu 2-0 voorkwam. De Canadese herstelde zich snel en het stond snel 2-2. De eerste set ging nadien gelijk op tot bij 5-4. Opnieuw brak Raducanu door de opslag van haar opponente, goed om de eerste set in de wacht te slepen.

In de tweede set kregen we omgekeerde start. Dit keer was het Fernandez die snel een break verzilverde, maar ook nu volgde de tegenbreak razendsnel. Meer zelfs: Raducanu ging twee keer op rij door de opslag van Fernandez en ging zo van een 1-2 achterstand naar een 4-2 bonus in de tweede set. Plots kon ze de eindzege al ruiken.

Beide dames wonnen vervolgens hun opslagspelletje, zodat Raducanu bij 5-3 voor de match kon serveren. En dan lag de partij ineens stil. Na een intense rally bleek de Britse te bloeden aan haar been, een medische time-out van enkele minuten was het gevolg. Beide dames uit hun ritme, een vervelend moment. Het was uiteindelijk Raducanu die het beste uit die verplichte pauze kwam. Ze werkte twee breekpunten van Fernandez netjes weg, om het vervolgens op een knappe manier af te maken: met een ace. 6-4 en 6-3 na 1 uur en 51 minuten tennis.

Felicitaties van de Queen

Haar prestaties leverde Raducanu wereldwijd lof op. En niet van de minsten, zo mocht ze onder meer al gelukwensen van de Britse koningin ontvangen. Raducanu is de eerste Britse winnares van een Grand Slam sinds 1977, toen Virginia Wade Wimbledon op haar naam schreef. Wade – 77 jaar oud inmiddels – was trouwens ook aanwezig in New York.

US Open: 18-jarige Britse Emma Raducanu wint haar eerste grand slam
Leylah Fernandez. Foto: AFP
US Open: 18-jarige Britse Emma Raducanu wint haar eerste grand slam
Emma Raducanu. Foto: ISOPIX