Jean-Michel Saive nieuwe voorzitter BOIC
Jean-Michel Saive. Foto: BELGA

Jean-Michel Saive is zopas verkozen tot nieuwe voorzitter van het Belgisch Olympisch in Interfederaal Comité (BOIC).

Saive haalde het van Heidi Rakels, de enige tegenkandidaat, 77 tegen 37 stemmen. Er waren twee onthoudingen. Hij volgt Pierre-Olivier Beckers op, de gewezen ceo van Delhaize, die zeventien (!) jaar aan het hoofd van het BOIC stond. Het mandaat van Saive loopt tot 2025.

De 50-jarige Saive zette in het voorjaar van 2019 een definitief punt achter zijn loopbaan als tafeltennisser. Hij stopte eind 2015 al met internationale toernooien, maar bleef nadien nog enkele seizoenen actief op Belgisch niveau bij het Brusselse team Logis Oudergem. Saive nam tussen 1988 en 2012 zeven keer op rij deel aan de Olympische Spelen, een Belgisch record, en stond tussen 1994 en 1996 bijna twee jaar op nummer 1 op de wereldranglijst. Hij werd ook onder meer een keer Europees kampioen en vicewereldkampioen.

Met Saive heeft het BOIC voor het eerst sinds wijlen Jacques Rogge (voorzitter van 1989 tot 1992) opnieuw een gewezen topsporter aan het hoofd.

Saive heeft binnen het BOIC al heel wat ervaring. Sinds 2009 is hij bestuurslid bij het comité en vanaf 2017 voert hij de functie van vicevoorzitter uit. Tussen 2013 en 2017 was hij ook voorzitter van de atletencommissie van het BOIC.

‘Atleet centraal’

Het programma van Saive is onderverdeeld in tien punten. ‘De atleet die centraal staat in elk debat’ is er daar een van. ‘Om de wereldtop te bereiken – in plaats in de top 8 op de Olympische Spelen, volgens de visie van het BOIC – met de ambitie vooruitgang te blijven boeken (het DNA van elke sporter), hebben atleten nood aan steun, ondersteuning, aanmoediging en omkadering om het beste van zichzelf te geven in de beste omstandigheden. Essentieel is dat zij centraal staan in al onze beslissingen’, onderstreepte Saive in aanloop naar de verkiezing. Verder benadrukte Saive het belang om teams en samengestelde teams te blijven ondersteunen, net als het Be Gold-project voor jonge talenten.

Nieuwe Raad van Bestuur

Er werden ook vijftien leden verkozen voor de nieuwe Raad van Bestuur van het BOIC.

De zeven Nederlandstaligen binnen de nieuwe Raad van Bestuur zijn Christophe Delecluse (K.B. Atletiekbond), Gijs Kooken (K.B. Tennisbond), Sven Serré (K.B. Badminton Federatie), Gwenda Stevens (K.B. Roeibond), Patrick Van Campenhout (Belgian Wushu Federation), Tom Van Damme (K.B. Wielrijdersbond) en Peter Van den Bossche (Royal Belgian Sailing Federation). Verder werden er zeven Franstaligen verkozen: Jean-Pierre Delchef (Basketball Belgium), Dominique Gavage (K.B. Atletiekbond), Jean-François Hannosset (K.B. Handbalbond), Yves Henet (K.B. Hockeybond), Pascal Mertens (K.B. Kano Federatie), Dominique Monami (Belgian Paralympic Committee) en Sylvie Ronsse (K.B. Turnbond).

Bij de Duitstaligen is Didier Bonni (K.B. Ski Federatie) verkozen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig