Bottas start achteraan in GP Italië na gridstraf
Foto: AFP

Valtteri Bottas begint zondag in de Grote Prijs van Italië vanaf de achterste startrij. De coureur van Mercedes heeft na het wisselen van een aantal motoronderdelen een gridstraf gekregen.

De 32-jarige Fin, de nummer 3 in de WK-stand, was vrijdag de snelste in de kwalificatie. Dat betekent dat hij zaterdagmiddag tijdens de sprintrace – die de startorde voor de race zondag bepaalt – vanaf de poleposition mag starten. Bottas werkte zijn snelste ronde af in 1:19.555 . Op de eerste rij van de startgrid krijgt de Fin het gezelschap van zijn teammaat Lewis Hamilton. De Britse wereldkampioen was minder dan een tiende van een seconde trager. De Nederlandse WK-leider Max Verstappen (Red Bull) werd derde in de kwalificaties, voor de Brit Lando Norris (McLaren).

‘De auto is dit weekend erg goed en je zag dat er ook een gat was met Red Bull, dus we zijn tot nu toe sterker dan we hadden verwacht dit weekend. Hopelijk zal dat hetzelfde zijn in de race’, zei Bottas, die na dit seizoen Mercedes verruilt voor Alfa Romeo, na zijn overtuigende kwalificatie.

Maar veel voordeel zal Bottas daar niet uit halen: de opgelegde straf betekent dat hij zondag hoe dan ook op de laatste rij moet postvatten bij de start. De laatste keer dat Bottas vanaf de laatste positie van start ging, was tijdens de GP van Abu Dhabi in 2019. Hij werd toen na een inhaalrace alsnog vierde.

Sprintrace

In Italië werken de F1-piloten dit weekend opnieuw een GP met sprintrace af, de tweede van het seizoen na de GP van Groot-Brittannië. De kwalificaties voor de sprintrace verlopen volgens het vertrouwde opzet van de normale kwalificaties voor de GP’s, in drie fases (Q1, Q2, Q3). De sprint op zaterdag is een race van circa een halfuur over 100 kilometer. De winnaar van de korte wedstrijd verdient drie WK-punten, de nummer 2 krijgt twee punten en de nummer 3 houdt een punt over aan de sprint. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startvolgorde voor de GP op zondag. De winnaar van de sprint verovert dus de polepositie. Voor de sprintrace is zaterdag nog de tweede vrije training voorzien. In de eerste vrije oefensessie van vrijdag was Hamilton de snelste.

De strijd om de F1-wereldtitel kondigt zich dit seizoen aan als een nek-aan-nekrace tussen Verstappen en Hamilton. De Nederlander (224,5 punten) blijft de Brit (221,5 punten) momenteel nipt voor in de WK-stand.