Arbeiders botsen op volledig intacte oorlogsbunker tijdens graafwerken: ‘Onverwachte vondst’

Tijdens graafwerken voor de ondergrondse parkeergarage op het Rubensplein in Knokke-Heist zijn arbeiders op een oorlogsbunker gestoten. Het complex is 500 kubieke meter groot én volledig intact.

‘Dit is een onverwachte vondst’, reageert Sofie Vanhoutte van het Agentschap Onroerend Erfgoed. ‘Er waren geen indicaties op luchtfoto’s, maar de kustzone kunnen altijd structuren vanuit de oorlog vinden.’ De bunker is ongeveer 500 kubieke meter groot en maakte deel uit van de Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bewaren onmogelijk

De vondst werd afgelopen week gedaan tijdens graafwerken aan het Rubensplein, waar binnenkort een ondergrondse parkeergarage wordt aangelegd. Donderdagochtend werden foto’s genomen van de bunker om die toe te voegen aan de archieven, maar daarna wordt het complex volledig afgebroken. Door de komst van de garage kan de bunker onmogelijk worden bewaard.

Het is niet de bedoeling dat de bunker nu een soort van attractie wordt: het Agentschap roept op om niet massaal af te zakken. ‘We willen niet dat de aannemer vertraging oploopt, dus daarom waren wij zo snel mogelijk op het terrein aanwezig’, zegt Vanhoutte nog.