Reacties op vaccinatieplan Biden: ‘Republikeinen zullen regering-Biden aanklagen’
Foto: AFP

Terwijl vakbonden van ambtenaren aangeven de vaccinatieverplichting niet te zullen aanvechten, is de Republikeinse partij niet te vinden voor Bidens vaccinmandaat. De gouverneur van Texas spreekt van ‘een machtsgreep’.

Biden heeft donderdagavond plaatselijke tijd zijn nieuw vaccinbeleid voorgesteld. Dat beleid houdt onder meer in dat federale ambtenaren verplicht zullen worden zich te laten vaccineren. Vakbonden zouden niet van plan zijn de verplichting aan te vechten. Wel zei het Republikeins Nationaal Comité (RNC) (dat de leiding heeft over de Republikeinse partij) de regering-Biden te zullen aanklagen voor het nieuwe vaccinbeleid. Dat meldt persagentschap Reuters.

Hoop dat staten voorbeeld volgen

De regering-Biden gebruikt op dit moment haar macht niet om individuele staten te dwingen een soortgelijk vaccinatiebeleid in te voeren. Wel laat het duidelijk weten dat het hoopt dat de individuele staten het voorbeeld van de regering volgen.

De Amerikaanse president onderzoekt daarnaast de verboden die sommige staten invoerden op het verplichten van mondmaskers in scholen en maakt geld vrij om scholen te compenseren als hun staten subsidies verminderen omdat ze coronamaatregelen hanteren. ‘Over pesten op school gesproken’, aldus Biden. ‘Maar als deze gouverneurs ons niet willen helpen de pandemie te verslaan, zal ik mijn macht als president gebruiken om ze uit de weg te halen.’ Dat schoot bij veel van die gouverneurs in het verkeerde keelgat.

Republikeinse gouverneurs zoals Ron DeSantis uit Florida, Greg Abbott uit Texas en Brian Kemp uit Georgia lieten eerder al duidelijk verstaan daar niet voor een verplichte vaccinatie te zijn.

Kemp uitte zijn onvrede al over het vaccinatieplan van Biden. ‘Ik zal elke juridische optie beschikbaar voor de staat Georgia gebruiken om deze flagrant onwettige overschrijding door de regering-Biden te stoppen’, tweette Kemp op zijn professioneel Twitteraccount tijdens de speech.

Ook Abbott liet zijn standpunt duidelijk verstaan op datzelfde sociale medium waar hij onder meer de beslissing van Biden ‘een machtsgreep’ noemt. ‘Het vaccinmandaat van Biden is een aanval op private ondernemingen. Ik heb een decreet uitgevaardigd om het recht van Texanen om te kiezen of ze het coronavaccin krijgen of niet te beschermen, en heb dit toegevoegd aan de agenda van de speciale zitting. Texas is al begonnen met deze machtsgreep halt toe te roepen.’

Cathy McMorris Rodgers, een belangrijke Republikein in het Huis van Afgevaardigden verwijt Biden dan weer ‘het vertrouwen te ondermijnen in veilige en effectieve vaccins’.

en ‘angst, controle en mandaten te gebruiken’ als gezondheidsbeleid. Ze spreekt van een ‘autoritaire regering onder Biden en Harris’ en vreest dat ‘de twee voor altijd aan de macht die ze tijdens de pandemie verkregen, zullen vasthouden’. ‘Het is onacceptabel en niet de Amerikaanse manier’, sluit ze haar boodschap af.