Vliegtuig met honderdtal geëvacueerde buitenlanders vanuit Kaboel aangekomen in Qatar
De taliban wandelen op de tarmac van de luchthaven van Kaboel. Foto: AP

Een honderdtal buitenlanders, onder wie Amerikaanse, Duitse en Nederlandse burgers, zijn donderdag vanuit Kaboel aangekomen in Qatar met de eerste evacuatievlucht sinds de Amerikaanse troepen Afghanistan eind augustus verlieten.

Het vliegtuig had 113 mensen aan boord, vooral Afghanen met een dubbele nationaliteit, zoals de Amerikaanse, Oekraïense, Canadese of Duitse. Er vlogen ook dertien Britten mee en dertien Nederlanders mee.

Op beelden van de zender Al Jazeera waren eerder vandaag vrouwen en kinderen te zien die klaarstonden op de luchthaven van Kaboel. Een Boeing 777 van Qatar Airways stond hen op te wachten. Het vliegtuig was eerder donderdag aangekomen met hulpgoederen.

Qatar heeft goede banden met de taliban en speelde een prominente rol bij de heropening van het vliegveld. Ze hebben de taliban ook geholpen met noodzakelijke herstellingen aan de luchthaven. ‘Er zijn nog enkele technische issues die we niet kunnen verhelpen, maar al het materiaal werkt wel’, verzekerde ingenieur Mohamed Naeemi aan CNN. De heropening van de luchthaven zal evenwel gradueel gebeuren, maar er zou voor vrijdag al een volgende vlucht gepland staan.

Vliegtuig met honderdtal geëvacueerde buitenlanders vanuit Kaboel aangekomen in Qatar
Opnieuw passagiers op de luchthaven van Kaboel. Foto: AFP

De taliban hebben aan de Amerikanen beloofd dat ze Afghanen die het land willen verlaten, vrij zullen laten gaan. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een bezoek aan Qatar. Maar de laatste dagen was er twijfel ontstaan over die belofte. Er staan nog gecharterde vliegtuigen klaar in Kaboel en Mazer-e-Sharif, die 600 passagiers kunnen vervoeren. Na een dagenlange impasse over het vertrek van die vliegtuigen, zijn er nu toch al 200 burgers kunnen vertrekken.

De Verenigde Staten hebben in totaal zo’n 123.000 mensen geëvacueerd, voornamelijk Afghanen. Functionarissen erkennen dat er nog veel anderen moeten weggehaald worden.