Wat trekt jonge medewerkers aan in een job?

Jonge werkzoekenden verkiezen meer dan een aantrekkelijk salaris. Interessant werk én een goede work-life balans blijken de sleutel om talent aan te trekken en te behouden. De meeste Belgische jongeren willen ook werken in het buitenland.

Dat alles blijkt uit de recentste Workforce Preference Survey van PwC, waarin gepeild wordt naar de verwachtingen van starters en studenten (leeftijd 16-28 jaar) in elf landen, onder wie 584 respondenten uit België.

Boeiend en uitdagend werk prijkt dus helemaal bovenaan op het verlanglijstje van de Belgische respondenten uit het onderzoek. Verder hechten ze ook belang aan flexibele werktijden, fijne directe collega’s en persoonlijke ontwikkeling.

“Werkgevers die zich toespitsen op niet-financiële aspecten zullen aantrekkelijker zijn voor jonge werknemers en wellicht beter inspelen op hun voorkeuren”, oppert Bart Van Den Bussche, partner bij PwC Belgium.

WERKEN IN HET BUITENLAND

Toch blijkt een aantrekkelijk financieel pakket - met basisloon, pensioenvoordelen en preventieve gezondheidsdiensten - zeker van tel. In België gaan de respondenten, na het basisloon, ook voor gezondheids- en pensioenvoorzieningen. “Dat gaat in tegen wat algemeen wordt aangenomen, namelijk dat jongere werknemers zelden aan de lange termijn denken”, klinkt het bij PwC.

Opvallend is dat heel wat jongeren lonken naar een job over de landsgrenzen heen. In België is 59,2 procent van de respondenten geïnteresseerd om naar het buitenland te verhuizen voor hun werk, wat iets meer is dan het algemene gemiddelde van 58 procent in West-Europa.

Elke dag duizende jobs op Jobat.be

LEES OOK:

Bron: Jobat.be