Navo schakelt 300 manschappen in om te helpen met Afghaanse geëvacueerden
Een geëvacueerd Afghaans kind speelt op een Navo-luchtmachtsbasis in Italië Foto: AP

Ongeveer driehonderd troepen van de Nato Response Force zijn ingezet om de mensen die geëvacueerd zijn uit Afghanistan te helpen in afwachting van hun hervestiging. Het gaat om hun eerste optreden in zestien jaar.

Dat meldt een militaire functionaris aan het Duitse persbureau DPA. De Nato Response Force (NRF) is een snelle reactie-eenheid van de Navo die snel en wereldwijd inzetbaar is. De crisistroepen werden zestien jaar geleden voor het laatst ingezet om hulpgoederen te leveren na de orkaan Katrina in de Verenigde Staten en om te helpen na een zware aardbeving in Pakistan.

De troepen bevinden zich op verschillende plaatsen waar vluchtelingen in Europa worden opgevangen, zegt de functionaris. Meer dan 20 van de 30 Navo-landen dragen op de een of andere manier bij aan deze inspanningen, aldus de bron.

Daarnaast ondersteunen honderden Navo-medewerkers de operatie vanuit regionale commandocentra en het hoofdkwartier in Brussel.

De Navo meldde eerder deze week dat ongeveer 2.000 Afghanen die voor de alliantie werken of hun gezinnen vorige maand werden geëvacueerd na de machtsovername door de taliban. ‘Velen van hen worden momenteel hervestigd in aangesloten landen, waaronder de Verenigde Staten’, klonk het maandag.

Noodopvang in Polen en Kosovo

Volgens bronnen van DPA wachten momenteel nog ongeveer 1.400 van deze mensen op een langdurig onderkomen. In Polen en Kosovo zijn noodopvangplaatsen ingericht.

In Afghanistan zelf zijn er geen Navo-troepen meer aanwezig na de beslissing van de VS om zich na twintig jaar aanwezigheid terug te trekken uit het land.