Huiszoekingen bij mogelijk gewelddadige antivaxers in Italië
Foto: EPA-EFE

De Italiaanse politie heeft in het hele land huiszoekingen uitgevoerd bij antivaxers die mogelijk gewelddadige acties zouden plannen. Er werd bewijsmateriaal gevonden bij huiszoekingen en op de computer van de verdachten. De politie kon het in beslag nemen, meldt de politie donderdag.

Tegenstanders van de coronavaccinaties en -maatregelen, die in Italië bekendstaan als ‘No Vax’, hadden op de berichtendienst Telegram afgesproken om elkaar te ontmoeten. De politie vermoedde dat ze geweld wilden gebruiken bij hun demonstraties. Zo zou er in een groep genaamd ‘De Krijgers’ worden gesproken over het gebruik van wapens of zelfgemaakte explosieven.

De politie doorzocht woningen in Rome, Milaan, Bergamo, Reggio Emilia, Venetië en Padua.

Italië zag in de afgelopen weken veel demonstraties tegen de coronamaatregelen. Een van de organisatoren van die demonstraties riep onlangs op om treinstations in het hele land te blokkeren, uit protest tegen nieuwe regels voor treinreizen. Treinpassagiers moeten een bewijs van vaccinatie of een negatieve test laten zien als ze willen reizen over een lange afstand. Uiteindelijk gaven weinig betogers gehoor aan de oproep tot blokkeren.

In Italië geldt de coronapas sinds 6 augustus. De coronapas is nodig om onder meer musea en tentoonstellingen te bezoeken, om met een familielid naar het ziekenhuis te gaan en in de wachtruimte te gaan zitten, om een thema- of een pretpark binnen te raken, in een binnenzwembad te zwemmen, maar bijvoorbeeld ook om binnen op restaurant te gaan. In Italië zelf volstaat één dosis van het vaccin, een compromis in de regering.