Johnson op ramkoers met Frankrijk over gedwongen terugkeer migrantenboten
Migranten die op het Kanaal gered werden, komen aan in Dover. Foto: REUTERS

De Britse regering zou van plan zijn om sommige boten met migranten die het Kanaal proberen over te steken, te dwingen terug te keren. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel riskeert zo een stevige rel met bondgenoot Frankrijk.

Minister Patel zou de Britse grenswacht toelaten om boten met migranten op Britse wateren terug te sturen in plaats van ze naar de Engelse kust te begeleiden. Een overheidsbron verklaarde echter aan BBC dat de maatregel enkel ‘in zeer specifieke gevallen’ zou toegepast worden.

Eerder had de Britse premier Boris Johnson al laten weten dat hij ‘elke mogelijke tactiek die ter beschikking is’ zou gebruiken om de oversteek van migranten op het Kanaal te stoppen.

‘Negatief effect op de samenwerking’

Woensdag zat Patel nog samen met haar Franse ambtgenoot Gérald Darmanin over het onderwerp, maar de twee gingen uiteen zonder concreet resultaat. Na het gesprek liet Patel op Twitter weten dat ze resultaten wilde boeken en van het stoppen van de overtochten ‘een topprioriteit’ wilde maken.

Naar alle verwachting zal Frankrijk zich verzetten tegen de Britse plannen, voor de Fransen heeft ‘het redden van mensenlevens op zee prioriteit’. Frankrijk betwijfelt of de zogenaamde pushbacks op zee in die context niet in strijd zijn met het internationaal recht. In een brief aan Patel waarschuwde Darmanin maandag al dat de maatregel ‘een negatief effect zou kunnen hebben op onze samenwerking’.

Nauwelijks haalbaar

Experts denken bovendien dat het terugsturen van boten zonder de medewerking van de Franse autoriteiten in de praktijk nauwelijks haalbaar is. Pushbacks van migranten, vaak in gammele bootjes, kunnen ook gevaarlijk zijn.

Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) denkt dat pushbacks van migranten richting Frankrijk (en eventueel België) weinig problemen oplossen. ‘Als de Britten na de Brexit iets willen doen aan irreguliere migratie, mogen ze gerust de buitengrenzen van de EU mee versterken. Screenen wie de EU binnenkomt, bescherming geven aan wie dat nodig heeft en terugsturen wie hier niet hoort te zijn’, verklaarde hij aan Belga.

Wegens het warme weer van de voorbije dagen hebben meer mensen dan gewoonlijk zich gewaagd aan de oversteek. Alleen al op maandag zouden volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken 785 mensen in kleine bootjes het Kanaal naar het Verengd Koninkrijk zijn overgestoken. In totaal zijn volgens de BBC dit jaar al meer dan 13.000 mensen de zeestraat overgestoken. In heel 2020 ging het om 8.400 mensen.