Identiteitsfraude met slachtoffers ingestort flatgebouw VS: oplichters kochten luxehandtassen
Bij de instorting van het gebouw in Surfside op 24 juni kwamen 98 mensen om het leven. Foto: AP

De persoonlijke gegevens van slachtoffers van het ingestorte appartementencomplex in het Amerikaanse Surfside zijn gebruikt voor identiteitsfraude. De politie in Florida arresteerde woensdag drie verdachten die kredietkaarten aanvroegen met de identiteit van vijf dodelijke slachtoffers en twee overlevenden van de ramp. De oplichters wisten zo zeker 45.000 dollar (ruim 38.000 euro) buit te maken.

Het zou gaan om ‘zeer professionele fraudeurs’, vertelde Katherine Fernandez Rundle, openbaar aanklager in Miami-Dade County, woensdag tijdens een persconferentie. De oplichters gebruikten identiteitsgegevens van bewoners van het appartementencomplex in het Amerikaanse Surfside bij Miami (Florida). Dat gebouw stortte eind juni in, waarbij 98 mensen om het leven kwamen.

Identiteitsfraude met slachtoffers ingestort flatgebouw VS: oplichters kochten luxehandtassen
Openbaar aanklager Katherine Fernandez Rundle kondigde de arrestaties aan en lichtte de zaak toe. Foto: AP

De fraudezaak kwam aan het licht toen het een van de nabestaanden begin juli opviel dat geknoeid werd met de bankrekening van een dodelijk slachtoffer, waarna de politie een onderzoek instelde. ‘Wat een tragedie dat mensen proberen deze situatie uit te buiten’, reageerde burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County, die dagelijks bij het complex aanwezig was toen er wekenlang tussen het puin gezocht werd naar slachtoffers en – tevergeefs – naar overlevenden.

Luxehandtassen

De oplichters, twee vrouwen en een man, allen dertigers, kochten onder meer schoenen en luxehandtassen met de aangevraagde creditcards. Ze worden beschuldigd van fraude, identiteitsdiefstal en valsheid in geschrifte. Een veroordeling kan hen op 15 tot 30 jaar celstraf komen te staan.

Er wordt nog verder onderzoek gevoerd om na te gaan of er meer daders en slachtoffers zijn.