camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ONDERNEMEN

Bill Gates koopt hotelketen Four Seasons

donderdag 9 september 2021 om 0.00 uur

Cascade Investment, de investeringsmaatschappij van Microsoft-oprichter Bill ­Gates, wordt de grootste aandeelhouder van de hotelketen Four ­Seasons. Gates koopt een belang van 23,8 procent over van de Saudische prins Alwaleed bin Talal, voor een bedrag van 2,21 miljard dollar.

Daardoor controleert Cascade nu meer dan 70 procent van het ­kapitaal van de internationale ­hotelketen. De rest van de aandelen blijft in handen van Alwaleed, via diens investeringsmaatschappij Kingdom Holding. Na deze deal wordt de globale waardering van Four Seasons op zo’n 10 miljard dollar geschat.

Het Amerikaanse Four Seasons baat wereldwijd 121 hotels en luxeresorts uit, maar beheert tegelijk ook 46 residentiële woonprojecten. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt nog altijd in de Verenigde Staten. In België is de hotel­keten niet aanwezig.

De hotelbusiness is geen nieuwe activiteit voor de 65-jarige Bill Gates. Via Cascade Investment is hij al sinds 1997 aandeelhouder van Four Seasons. Nu neemt hij de controle ervan over door aandelen bij te kopen die tot nog toe in handen waren van prins Alwaleed.

De twee zakenmannen kennen elkaar al jaren. Toen Alwaleed door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman van corruptie werd beschuldigd, nam Gates ­publiek diens verdediging op zich. (bloomberg)

De podcasts van De Standaard