Medewerker vaccinatiecentrum ontslagen omdat hij vrienden liet ‘vaccineren’ zonder spuitje
Themabeeld, geen van de personen op de foto zijn betrokken bij de zaak. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), de instantie die de Brusselse vaccinatiecampagne coördineert, heeft zaterdag ontdekt dat een administratief medewerker fraude heeft gepleegd via het registratiesysteem Vaccinnet.

De administratief medewerker misbruikte de toegang tot Vaccinnet door kennissen die niet gevaccineerd zijn in te geven alsof zij wel al hun twee dosissen van het coronavaccin hadden gekregen. Op die manier kregen zij een geldig covid safe ticket zonder ooit geprikt te zijn.

‘Dit vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. De GGC heeft de betrokken persoon daarom op staande voet ontslagen en overweegt om juridische stappen te ondernemen’, staat in het persbericht.

De fraude kwam nagenoeg meteen aan het licht dankzij het interne controlesysteem van de GGC. Daardoor konden valse ingaven op grote schaal vermeden worden. De personen die foutief als gevaccineerd werden ingegeven, hebben uiteindelijk geen Covid Safe Ticket op hun naam gekregen. Zij moeten zich nog steeds laten vaccineren indien ze het certificaat willen.

Hoewel het om een beperkt aantal mensen gaat die frauduleus zijn ingegeven, is het een daad die levens kan kosten, benadrukt de GGC. De valse verklaringen kunnen leiden tot onjuiste diagnoses, fouten op het vlak van quarantainemaatregelen en isolatie en de besmetting van kwetsbare personen. Op grotere schaal zou de analyse van de epidemiologische situatie zelfs vertekend kunnen raken.