Terreurproces parijs
Wel assisen, maar geen volksjury
140 zittingsdagen, meer dan 330 advocaten en een speciaal gebouwde rechtszaal die 8 miljoen kostte: het terreurproces is ook in de praktijk het Franse proces van de eeuw.
De plek waar Salah Abdeslam zal zitten in de speciaal gebouwde rechtszaal. AP
- Het assisenproces over de terreuraanslagen in Parijs wordt een juridische marathon. Liefst 140 zittingsdagen zijn ervoor uitgetrokken. De uitspraak is gepland over acht maanden, rond 25 mei. In tegenstelling tot in België wordt het een assisenproces zonder volksjury.
- Twintig mensen worden in Parijs berecht, maar slechts veertien van hen zullen aanwezig zijn. De zes anderen staan bij verstek terecht. Op één na – Ahmed Dahmani zit in een Turkse cel – zijn ze allicht overleden in Syrië.
- Negen van de tien daders van de aanslagen staan niet terecht. Ze kwamen zelf om het leven bij de aanslagen op het Stade de France, de terrassen in de Parijse binnenstad en de concertzaal Bataclan. De enige overlevende terrorist is Salah Abdeslam. Hij is de belangrijkste beschuldigde. De negentien anderen worden ervan verdacht dat ze de terroristen hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslagen.
- Bij de aanslagen vielen 130 doden en 350 gewonden. Meer dan 1.800 mensen zijn op het proces burgerlijke partij – slachtoffers en hun familieleden. Het aantal advocaten is evenredig hoog.
- Meer dan 330 advocaten pleiten voor de beschuldigden of slachtoffers. Twaalf van de twintig beschuldigden zijn Belg of groeiden hier op. Vijf van de tien zelfmoordterroristen woonden ook in ons land. Omdat de meeste beklaagden Belg zijn, waren ook de meeste advocaten van de beklaagden Belg. Zo verdedigde Sven Mary lange tijd Salah Abdeslam. Maar omdat de Belgische advocaten niet pro Deo betaald worden door de Franse justitie, trokken ze zich zo goed als allemaal terug. Abdeslam wordt nu bijgestaan door twee Franse advocaten.
- Reconstructie | De avond dat ongeziene terreur Parijs in het hart trof
- Het hof zelf bestaat uit vijf rechters en vier reserven. Er zijn uitzonderlijk ook drie aanklagers. In tegenstelling tot in ons land is er in Frankrijk geen jury op terreurprocessen. Abdeslam en co. worden dus beoordeeld door beroepsrechters. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw pleitte ervoor om dat ook in ons land zo te doen voor het proces over de aanslagen van 22 maart dat in het najaar van start gaat, maar politiek bleek dat idee niet haalbaar.
- De Franse justitie bouwde speciaal voor dit proces een grote zaal in hout, midden in de grote wandelzaal van het Parijse Justitiepaleis aan het Ile de La Cité. Dat kostte 8 miljoen euro. De zaal biedt plaats aan 550 mensen, maar het proces wordt ook in verschillende andere zalen in het gerechtsgebouw live uitgezonden, zodat in totaal 2.000 mensen het proces rechtstreeks kunnen volgen.
- Ook de mediabelangstelling is enorm. Er zijn 141 verschillende media geaccrediteerd, waaronder 58 niet-Franse. Alle burgerlijke partijen krijgen een groene en een rode badge. Wie een rode badge draagt, wil door de pers met rust worden gelaten. Wie een groene draagt, is bereid om vragen te beantwoorden.
- Behalve de ondervraging van de beschuldigden en de overlevende slachtoffers staat onder andere ook de ondervraging van de toenmalige president François Hollande en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve op het programma. De veiligheidsmaatregelen zijn draconisch. Enkele grote boulevards rond het Justitiepaleis zijn voor de duur van het proces afgesloten.
Verwante artikels

Frankrijk maakt zich op voor ‘proces van de eeuw’