Tienduizenden aanhangers van Jair Bolsonaro zijn woensdag, op Onafhankelijkheidsdag, in verschillende Braziliaanse steden op straat gekomen om hun uiterst rechtse ­president te steunen in zijn conflict met het Braziliaanse Hooggerechtshof.

Bij het ­gerechtsgebouw in de hoofdstad Brasilia ­werd een aantal van hen door de politie op afstand gehouden met flitsgranaten, maar de bestorming van het Hooggerechtshof die door sommige demonstranten aangekondigd werd, kwam er niet.

Door zijn supporters op de been te brengen drijft Bolsonaro het conflict met de Braziliaanse justitie, die tegen hem onderzoeken heeft ingesteld wegens onder meer corruptie, fraude, machtsmisbruik en het verspreiden van desinformatie, op de spits. Tegelijk probeert hij zijn afbrokkelende machtsbasis te verstevigen: peilingen voor de verkiezingen van volgend jaar tonen dat zijn achterban fors geslonken is.

Staatsgreep

Bolsonaro gaat net als de Amerikaanse ex-president Donald Trump, een geestesverwant, te keer tegen het elektronische verkiezingssysteem. Volgens critici wil hij zo bij voorbaat twijfel zaaien over de uitkomst van die stembusgang. Sommige ­Braziliaanse media voorspellen bovendien dat de president op het punt staat een staatsgreep te plegen.

‘We willen geen breuk, we willen geen strijd met welke macht dan ook, maar we kunnen niet accepteren dat één persoon onze democratie te gronde richt’, zei Bolsonaro zonder namen te noemen. Wellicht doelt hij op hoge rechter Alexandre de ­Moraes, zijn meest prominente tegenstander binnen de rechtspraak. Bolsonaro waarschuwde opnieuw ‘voor gevolgen die niemand wil’ als het Hooggerechtshof niet inbindt.