Frankrijk rouwt om overleden acteur Belmondo: ‘Hij blijft voor altijd “Le Magnifique”’
Foto: AFP

Het overlijden van Jean-Paul Belmondo laat Frankrijk niet onberoerd. Volgens zijn advocaat was de 88-jarige acteur al enige tijd erg moe. Cultureel Frankrijk is in rouw.

‘Hij blijft voor altijd “Le Magnifique”’, reageert president Emmanuel Macron op Twitter. ‘Jean-Paul Belmondo was een nationale schat, vol zwier en lachsalvo’s, met snelle woorden en een soepel lichaam, sublieme held en familieman, onvermoeibare waaghals en tovenaar met woorden. In hem vonden we onszelf terug.’ In 2019 gaf Macron Belmondo nog de titel van Grootofficier. President François Mitterand verleende Belmondo in 1991 het Legioen van Eer, de hoogste Franse nationale onderscheiding . In 2012 kreeg Belmondo de medaille van de Leopoldsorde, één van de hoogste Belgische onderscheidingen.

Ook voormalig premier Nicolas Sarkozy reageerde aangeslagen op Twitter. ‘Met het overlijden van Jean-Paul Belmondo verliest Frankrijk een van zijn belangrijkste acteurs, de Fransen rouwen om een persoonlijkheid waarmee ze zich verbonden voelden. Liefhebbers van grote films zien hoe een prachtige pagina van de Franse cinema omgeslagen wordt. Niemand zal Jean-Paul Belmondo vergeten.’ Sakrozy was een grote fan van Belmondo.

‘Bedankt, Jean-Paul’, schreef Thierry Frémaux, algemeen afgevaardigde van het filmfestival van Cannes. Hij prees ‘de vrijgevigheid van man en acteur’. In 2011 ontving Belmondo een Gouden Palm voor zijn levenswerk.

Het filmfestival van Venetië, dat tot zaterdag plaatsvindt, ‘denkt met grote genegenheid en bewondering terug aan de acteur Jean-Paul Belmondo, icoon van de Franse en internationale cinema, en de eerste buitengewone vertolker van de geest van de moderniteit.’

Alain Delon, die samen met Belmondo in verschillende films speelde, zei maandag op CNews ‘volledig verwoest’ te zijn. ‘Ik ga proberen volhouden, maar het zou niet erg zijn als we samen zouden vertrekken’, zei Delon. ‘Hij was een deel van mijn leven.’

‘Jean-Paul was en blijft voor mij, zoals voor zoveel anderen, het beeld van vitaliteit. Hij zal altijd in mijn hart zijn’, reageerde actrice Claudia Cardinale in een verklaring die haar agent aan AFP stuurde.