3M moet tweede keer naar PFOS-onderzoekscommissie komen
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het Amerikaanse chemieconcern 3M, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de historische PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, moet een tweede keer naar de PFOS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement komen.

Afgelopen vrijdag zakte de 3M-top al eens af naar het Vlaamse halfrond, maar verschillende parlementsleden reageerden achteraf ontgoocheld. Meteen na de vragenronde van de Vlaamse parlementairen, waarin alle partijen concrete en technische kwesties aankaartten, werd duidelijk dat de antwoorden van 3M vooral tot frustratie zouden ­leiden. Die vielen grosso modo uiteen in drie categorieën: ‘ik weet het niet/kan het niet bevestigen’, ‘we zullen die data opzoeken/met u delen’ en ‘er loopt een onderzoek waar wij volledig aan meewerken’. Met dat laatste doelen de 3M-toplui op het onderzoek dat de Vlaamse omgevingsinspectie leidt, en waarbij vorige week de maatregel kwam om alle processen met FBSA stop te zetten. Vooral die verwijzingen naar het inspectieonderzoek werkten de parlementariërs op de heupen.

‘Het optreden van 3M-leiding voldeed totaal niet. De commissieleden stelden verschillende pertinente vragen. De meesten bleven zonder antwoord’, legt commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit) uit.

Daarom heeft de commissie nu beslist 3M een tweede keer naar de commissie te halen. ‘We zullen hen de lijst met onbeantwoorde vragen bezorgen, zodanig ze bij een nieuwe hoorzitting wél met antwoorden kunnen komen’, aldus Anaf.

Wanneer 3M wordt terug verwacht is vooralsnog niet duidelijk. Anaf: ‘Ze krijgen wat tijd om de vragen grondig voor te bereiden. Maar we verwachten wel duidelijke antwoorden op korte termijn.’