Pukkelpop kan dan toch tot 1,8 miljoen euro terugbetaald krijgen voor afgelast festival
Pukkelpop in 2018. Foto: Sven Dillen

Pukkelpop krijgt de kosten die al waren gemaakt voor het afgelaste festival terugbetaald. In totaal kan het bedrag oplopen tot 1,8 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gezegd in VTM Nieuws.

Pukkelpop beslist eind juli om het evenement waar meer dan 60.000 mensen werden verwacht, te annuleren omdat het niet kon voldoen aan de vereiste teststrategie. Dat gebeurde nadat de organisatoren 1,8 miljoen euro voorschot hadden aangevraagd. Dat bedrag was al goedgekeurd, maar nog niet uitbetaald.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft de voorbije weken het dossier verder onderzocht en geoordeeld dat Vlaanderen de gemaakte kosten zal terugbetalen, zo bevestigde minister Crevits aan VTM Nieuws. Een bedrag van 400.000 euro is al uitbetaald, maar dat kan nog oplopen tot 1,8 miljoen euro.

‘De organisatie moest flexibel kunnen omspringen met de gewijzigde voorwaarden. Maar als er plots duizenden mensen extra getest moesten worden, dan kan het praktisch niet meer organiseerbaar zijn. Het onderzoek heeft nu uitgewezen dat dit het geval was voor Pukkelpop’, aldus minister Crevits.

Op welk bedrag Pukkelpop uiteindelijk recht zal hebben en wanneer dat zal worden uitbetaald, is nog niet duidelijk. ‘Eerst moeten de organisatie nog alle facturen en documenten indienen ter controle van de gemaakte kosten’, luidt het op het kabinet-Crevits. ‘Het moet bovendien om niet-recupereerbare kosten gaan.’

De minister wijst er ook op dat het festival een deel van de kosten kon recupereren omdat het met Pukkelpopkwartier een kleinschaliger evenement heeft georganiseerd in Hasselt. ‘De inkomsten die hieruit gehaald werden, moeten ook in rekening gebracht worden.’

‘Show us the money’

Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) reageert naar eigen zeggen verrast op het nieuws dat Pukkelpop alsnog recht heeft op steun van de Vlaamse overheid. Hij roept de organisatie op tot volledige transparantie. ‘Er zijn voor aanvang van het festival veel bizarre zaken gebeurd, zoals het op voorhand afzeggen van artiesten en onderaannemers. Wie gebruikmaakt van overheidsgeld, moet volledige klaarheid bieden. Mijn oproep aan Pukkelpop blijft dan ook dezelfde: show us the money’, aldus Vande Reyde in een reactie aan Belga.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in