Robin Carpenter pakt naast ritwinst ook de leiderstrui in Ronde van Groot-Brittannië na lange vlucht
Foto: ISOPIX

Knap staaltje vluchten van Robin Carpenter (Rally Cycling). De Amerikaan bleef als enige van een vijfkoppige kopgroep over die heel de dag vooraan reed. Het peloton schoot te laat wakker waardoor Carpenter op een erg mooie manier solo over de streep kwam in Exeter. Hij neemt ook meteen de leiderstrui over van Wout van Aert.

Na de hellende aankomst van gisteren, moest er vandaag tussen Sherford en Exeter echt geklommen worden. De hele etappe bevatte namelijk bijna 3.500 hoogtemeters, met vooral naar het einde toe twee beklimmingen van tweede categorie in Rundlestone en Warren House Inn. Daarna volgde een afdaling richting aankomstplaats Exeter, afgebroken met onderweg nog twee andere korte knikjes.

Wout van Aert ging in zijn blauwe leiderstrui van start en zag al snel een handvol renners wegrijden. Het groepje met de Britten Scott, Mazzone en Bjergfelt; de Braziliaan Sessler en de Amerikaan Carpenter bouwde haar voorsprong gestaag uit naar meer dan zeven minuten.

Bij aanvang van de 8,7 kilometer lange klim in Rundlestone viel er eindelijk weer iets te beleven. De vlucht vooraan werd gereduceerd tot drie renners, nadat Bjergfelt en Mazzone moesten lossen. En ook de voorsprong van zeven minuten daalde steeds meer. Al hoeft dat niet verrassend te zijn aangezien het Tim Declercq was die het peloton op sleeptouw nam. Toen Jacob Scott als eerste bovenkwam, en zo zijn bergtrui nog wat extra glans gaf, had het peloton al een goede twee minuten goedgemaakt.

Het drietal bleef doorrijden met ongeveer vijf minuten op de teller, maar in de afdaling na de Warren House Inn veranderde er veel. Zowel Sessler als Scott konden niet meer volgen waardoor de 29-jarige Amerikaan Robin Carpenter op 25 km van de finish alleen verder moest. Met nog meer dan vier minuten op een rustig fietsend peloton leek er misschien wel een stunt in de maak. Met nog 15 km te gaan, schoot het achtervolgende peloton eindelijk wakker en begon het met mondjesmaat oorlog te maken op de eenzame Carpenter. In de laatste twee kilometers werd het nog even spannend omdat het verschil nog maar iets meer dan een minuutje bedroeg maar uiteindelijk kwam Carpenter solo over de streep. Erg knappe overwinning voor de Amerikaan, waarmee hij ook meteen de leiderstrui van Wout van Aert overneemt. Ethan Hayter (Ineos-Grenadiers) en Alex Peters (Swift Carbon Pro Cycling) werden in de massasprint nog tweede en derde.

Robin Carpenter pakt naast ritwinst ook de leiderstrui in Ronde van Groot-Brittannië na lange vlucht
Foto: ISOPIX