Acteur Jean-Paul Belmondo is overleden
Belmondo op het filmfestival van Cannes in 2011. Foto: EPA-EFE

De Franse acteur Jean-Paul Belmondo is overleden, zo heeft zijn advocaat bevestigd aan AFP. Hij werd 88 jaar oud. ‘Hij was al enige tijd erg moe en is rustig gestorven’, zei advocaat Michel Godest.

Belmondo werd beroemd als de huisacteur van de grootmeester van de nouvelle vague, Jean-Luc Godard en speelde in enkele van diens beste films: À bout de souffle, Une femme est une femme en Pierrot le fou.

Hij werd op 9 april 1933 geboren in een artistiek gezin, zijn vader was beeldhouwer. Hoewel hij eerst een carrière als bokser ambieerde, stapte hij toch in de filmwereld. In 1952 studeerde hij aan de Conservatoire national supérieur d’art dramatique in Parijs, maar studeerde er nooit af. Eind jaren vijftig brak hij door in de Franse filmwereld. Hij speelde uiteindelijke mee in meer dan tachtig films.

Fascinerend hoe mijlenver zijn eerste werk, uitdagende films, staat van Belmondo’s latere werk. De acteur leerde snel de andere kant van het spectrum kennen: het brede publiek dat hem ondanks zijn bokserstronie als romantische held omarmde in de mantel- en degenfilm Cartouche. Kunst en populariteit vochten enkele jaren om zijn aandacht, tot hij in de jaren zeventig steeds dieper wegzakte in een zee van banale actiefilms en onnozele komedies, waarvan Le solitaire en Joyeuses pâques bedroevende voorbeelden zijn.

Belmondo werd in 2011 geëerd op het filmfestival van Cannes met een Gouden Palm voor zijn hele oeuvre, vijf jaar later kreeg hij een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië voor zijn gehele loopbaan.

Acteur Jean-Paul Belmondo is overleden
Belmondo en Gandolfini op de rode loper in Cannes. Foto: EPA-EFE

Turbulent liefdesleven

Zijn privéleven probeerde hij zo veel mogelijk af te schermen, maar toch is bekend dat hij in 1952 trouwde met zijn jeugdliefde Elodie Constant, met haar kreeg hij drie kinderen. In 1968 liep het huwelijk op te klippen, zijn jarenlange affaire met Ursula Andress (1965-1972) zat daar voor iets tussen. Na die relaties koos hij voor de Italiaanse Laura Antonelli (1972-1980), in 2002 stapte hij voor een tweede keer in het huwelijksbootje en kreeg zijn vierde kind met Natty Tardivel.

Uiteindelijk scheidde hij van haar in 2008 en begon een affaire met de 34 jaar jongere, voormalige playmate, de Oostendse Barbara Gandolfi, maar die relatie kwam in 2012 tot een einde. Zij had Belmondo, samen met haar zakenpartner, opgelicht. In 2016 moest Gandolfi naar de rechter omdat er hem 200.000 euro zou afgetroggeld hebben. In 2017 werd ze samen met haar zakenpartner veroordeeld voor oplichting, maar in 2018 werden beiden in beroep vrijgesproken.