Strafklacht tegen Aldi en Lidl wegens dwangarbeid Oeigoeren
Een katoenverwerkend bedrijf in Xinjiang. Foto: AP

De ngo ECCHR heeft in Duitsland een strafklacht ingediend tegen verschillende bedrijven, waaronder Aldi, Lidl en C&A, omdat die zouden profiteren van dwangarbeid door de Oeigoeren, een etnische minderheid in China. De ngo spreekt over ‘misdaden tegen de mensheid.’

Volgens ECCHR zouden de ondernemingen medeplichtig zijn - direct of indirect - aan dwangarbeid van Oeigoeren in Xinjiang. De Chinese overheid zou er massaal leden van de etnische minderheid opsluiten in werkkampen. Er is sprake van meer dan een miljoen gevangenen.

De geviseerde Duitse bedrijven, waaronder ook Hugo Boss - hebben volgens de ngo ‘publiekelijk en vrijwillig verklaard’ dat ze er bevoorradingsfabrieken hebben. Of er in die fabrieken effectief sprake is van dwangarbeid, is moeilijk vast te stellen, erkent de ngo, ‘maar de vraag stelt zich of het onderhouden van zakelijke relaties geen manier is om die misdaden in stand te houden’.

Het probleem over dwangarbeid voor Westerse merken is wijdverbreid, zegt ECCHR. In april van dit jaar diende de vereniging Sherpa al een gelijkaardige klacht in tegen kledingbedrijven Uniqlo en Zara. Er loopt een gerechtelijk onderzoek in Frankrijk.

Duitsland bekijkt daarnaast een wetsvoorstel dat alle Duitse multinationals dwingt om te voldoen aan strengere regels wat betreft duurzaamheid en mensenrechten. En dat in de volledige aanvoerketen: van grondstof tot eindproduct, inclusief alle activiteiten in onderaanneming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in