Professoren UGent komen met alternatieve pensioenvoorstellen
Foto: Jimmy Kets

UGent-professoren uit verschillende vakgebieden komen in aanloop naar de werkgelegenheidsconferentie van de federale regering met zes pensioenvoorstellen. Zo stellen ze onder meer voor om pensioenrechten te laten doorgeven binnen een koppel.

Dinsdag organiseert de federale regering haar eerste werkgelegenheidsconferentie, over het thema ‘harmonieuze eindeloopbanen’. Ook middenveldorganisaties en adviesorganen mogen hun zeg doen. Verschillende proffen aan de UGent formuleerden zes voorstellen die passen in dat thema.

Eén ervan is het doorgeven van pensioenrechten. De oudste partner werkt dan iets langer door en zou op die manier een aantal punten voor extra jaren kunnen doneren aan de jongste partner om tegelijk met pensioen te kunnen gaan.

Een ander voorstel vraagt om de loonlastverminderingen voor oudere werknemers te schrappen. In een derde voorstel vraagt professor Stijn Baert om ‘de pensioenopbouw nauwer de effectief gewerkte jaren te laten volgen.’ Daarmee klaagt hij specifiek de gelijkgestelde periodes bij werkloosheid aan.

Voorstel nummer drie is gericht op het deeltijds pensioen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de optie bieden om deeltijds in plaats van voltijds te werken de kans van vervroegde uittrede eerder verhoogt dan verlaagt. Om dat te vermijden moeten er ‘de juiste financiële prikkels worden gegeven.’

Verder pleit een professor Els Clays ervoor oudere mensen met ‘fysiek actieve jobs’ meer controle te geven over die inspanningen, en willen andere proffen wetenschappelijk onderbouwde tools gebruiken om oudere werknemers te heroriënteren.

De betrokken professoren zijn welzijnseconomen Luc Van Ootegem en Elsy Verhofstadt, arbeidseconomen Bart Cockx, Stijn Baert en Sam Desiere, gezondheidswetenschapper Els Clays en psychologen Bart Wille en Filip De Fruyt. Zij leidden de afgelopen jaren allen onderzoek dat raakt aan eindeloopbanen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in