Naomi Osaka uitgeschakeld op US Open, Elise Mertens wel naar vierde ronde
De US Open gaat verder zonder Naomi Osaka. Foto: ISOPIX

Elise Mertens heeft zich in New York geplaatst voor de vierde ronde van de US Open. Titelverdedigster Naomi Osaka kon dan weer geen afstand nemen van de Canadese Leylah Fernandez. Zij last nu een tijdelijke pauze in.

Elise Mertens (WTA 16) haalde het in 88 minuten en twee sets, met 6-3, 7-5, van de Tunesische Ons Jabeur (WTA 21), dit jaar kwartfinaliste op Wimbledon. Mertens en Jabeur stonden voor het eerst tegenover elkaar op het WTA-circuit. De Belgische neemt het in de achtste finales op tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka, haar voormalige dubbelpartner en intussen de nummer twee van de wereld in het enkelspel.

De voorbije twee jaar schopte Mertens het telkens tot in de kwartfinales in New York. In 2018 sneuvelde ze in de achtste finales. Met Sabalenka wacht er nu wel een meer dan lastige tegenstander. Het 23-jarige tweede reekshoofd haalde het zonder problemen in twee sets (twee keer 6-3) van de Amerikaanse Danielle Collins (WTA 29). In de onderlinge confrontaties staat het 5-2 in het voordeel van de Wit-Russische. De laatste zege van Mertens dateert al van drie jaar geleden op het toernooi van het Canadese Montréal.

Osaka gaat onderuit, last pauze in

Wie Mertens na een eventuele overwinning tegen Sabalenka alvast niet meer kan tegenkomen, is titelverdedigster Naomi Osaka (WTA 3). De 23-jarige Japanse ging in de derde ronde in drie sets onderuit tegen de Canadese Leylah Fernandez (WTA 73): 5-7, 7-6 (7/2) en 6-4 na 2 uur en 4 minuten.

Het was nog maar haar tweede wedstrijd op Flushing Meadows. In de openingsronde was ze vlot voorbij de Tsjechische Marie Bouzkova (WTA 87) gegaan, in ronde twee profiteerde ze van het forfait van haar Servische opponente Olga Danilovic (WTA 145).

‘Eerlijk: ik weet niet wanneer ik mijn volgende wedstrijd zal spelen’, verklaarde Osaka achteraf in tranen. ‘Ik denk dat ik er best aan doe een pauze te nemen. Als ik een wedstrijd win, ben ik niet eens gelukkig. Het voelt dan eerder als een opluchting aan. En als ik verlies, ben ik erg droevig. Dat is niet meer normaal.’

Depressies

Viervoudig grandslamwinnares Osaka kondigde enkele maanden geleden voorafgaand aan Roland Garros aan dat ze de persconferenties zou overslaan. Osaka wilde daarmee een statement maken, volgens haar leiden de verplichte gesprekken met de pers soms tot mentale problemen bij sporters. De Japanse verklaarde nadien dat ze sinds de US Open van 2018 te maken heeft met depressies.

De organisatie van Roland Garros dreigde Osaka uit het toernooi te zetten als ze haar boycot niet zou opheffen. De Japanse besliste daarop zelf het grandslamtoernooi te verlaten. Sindsdien kwam ze amper nog in actie. Op de Olympische Spelen en in Cincinnati verloor ze in de derde ronde. Ook in Cincinnati barstte ze in tranen uit tijdens een persconferentie, na een lastige vraag over haar relatie met de media.

v>

Verwante artikels