Een van de ‘Beatles’ van IS pleit schuldig voor Amerikaanse justitie
Alexanda Kotey of ‘Jihadi Ringo’ (links) en El Shafee Elsheikh of ‘Jihadi George’ (rechts) werden vorig jaar naar de VS overgevlogen om te worden berecht. Foto: AP

Alexanda Kotey (37), een jihadist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), heeft donderdag voor een Amerikaanse rechter bekend schuldig te zijn aan het martelen en doden van westerse gijzelaars. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij het vermoorden van vier Amerikanen en riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Kotey maakt deel uit van de zogenaamde ‘Beatles’ van IS, de bijnaam van een groep Britse jihadisten die berucht werd door het vermoorden, vaak door onthoofdingen, van westerse gijzelaars in Syrië.

De terroristische groep vermoordde volgens de Amerikaanse justitie zeker 27 westerse gijzelaars, onder wie twee Amerikaanse journalisten en een Amerikaanse hulpverlener.

Kotey werd, samen met El Shafee Elsheikh (33), ook een lid van de ‘Beatles’, vorig jaar in oktober vanuit Irak overgevlogen naar de VS om te worden berecht. Via hun advocaten pleitten de twee mannen, van wie de Britse nationaliteit eerder werd ontnomen, destijds nog onschuldig. Ze zagen daarmee af van hun recht op een snel proces.

Jihadi John

De ‘Beatles’ werden geleid door Mohammed Emwazi of ‘Jihadi John’, een Brit die in 2015 om het leven kwam bij een aanval van een CIA-drone. De vierde ‘Beatle’, Aine Lesley Davis, werd in 2017 in Turkije veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf.

Koerdische strijders in Syrië pakten Elsheikh en Kotey in 2018 op en droegen ze over aan Amerikaanse militairen in Irak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in