Vlaanderen maakt 1,8 miljoen euro vrij voor leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs
Foto: mh

De Vlaamse regering maakt onmiddellijk 1,8 miljoen euro vrij om de dringendste problemen met het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs aan te pakken. Dat is beslist op de ministerraad, meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Nu het nieuwe schooljaar gestart is, beginnen voor veel leerlingen ook de soms lange busritten naar school opnieuw. Vooral voor kinderen in het buitengewoon onderwijs kunnen de rijtijden erg oplopen. In een bevraging van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft bijna de helft van de scholen aan dat de eerste leerlingen nog voor 6.30 uur op de bus zitten. Bijna alle scholen geven te kennen dat sommige leerlingen er langer dan anderhalfuur over doen tot ze op school zijn.

• Bus voor buitengewoon onderwijs komt al twee dagen op rij niet opdagen

‘Onaanvaardbaar’, vindt minister van Mobiliteit Lydia Peeters, die de problematiek vrijdag heeft aangekaart op de eerste ministerraad van de Vlaamse regering sinds het zomerreces. Daar heeft de regering beslist om onmiddellijk 1,8 miljoen euro aan middelen te heroriënteren die voorzien waren voor de coronacrisis: ‘Voor de ergste noden en meest precaire situaties’, meldt Peeters. Dat geld zal onder meer geïnvesteerd worden in de leerlingen voor wie er op dit moment geen bussen zijn en om te vermijden dat studenten extra lang onderweg zijn, zegt ze.

Daarnaast werkt Peeters samen met De Lijn en de verschillende betrokken Vlaamse departementen aan een structurele oplossing.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig