Fifa belooft gepaste reactie op racisme tijdens Hongarije-Engeland
Raheem Sterling droeg zijn doelpunt op aan de Jamaicaanse Steffie Gregg. Foto: AP

De Wereldvoetbalbond Fifa belooft ‘gepaste actie’ in antwoord op het racisme tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Hongarije en Engeland. De Engelse internationals Raheem Sterling en Jude Bellingham zijn racistisch beledigd door Hongaarse supporters tijdens de wedstrijd in het Puskas Stadion in Boedapest.

De Britse premier Boris Johnson had de Wereldvoetbalbond aangemaand tot actie, wat de FIFA nu dus ook belooft te doen. ‘Eerst en vooral verwerpt de Fifa ten strengste elke vorm van racisme en geweld en heeft de bond een heel duidelijk nultolerantiestandpunt voor zulk gedrag in voetbal’, klinkt het in een statement. ‘De Fifa zal gepaste actie treffen zodra de matchverslagen over de wedstrijd van gisteren tussen Hongarije en Engeland zijn ontvangen.’

Zonder toeschouwers

Hongarije moet al zijn twee volgende Uefa-thuiswedstrijden zonder toeschouwers afwerken. Die straf werd door de Europese voetbalbond opgelegd wegens discriminerend gedrag van Hongaarse fans tijdens de EK-wedstrijden van deze zomer. De wedstrijden in de WK-kwalificaties vallen echter onder de bevoegdheid van de Fifa, waardoor er donderdagavond wel toeschouwers toegelaten waren. In de verklaring verwijst de Fifa ook naar die sanctie, met als opmerking dat de sanctie moet worden nageleefd tijdens Uefa-competities.

De bepalingen van de Wereldvoetbalbond voorzien puntenaftrek, de verplichting om wedstrijden achter gesloten deuren te spelen of zelfs uitsluiting van competities.

De Engelse FA verspreidde na de match ook een persbericht om zijn ongenoegen te uiten. ‘We zijn extreem ontgoocheld over de berichten van racistisch gedrag tegenover sommige van onze Engelse spelers. We zullen de Fifa vragen deze zaak te onderzoeken. We blijven de spelers en staf steunen in onze collectieve overtuiging om discriminatie in al zijn vormen aan te pakken.’

Europees vicekampioen Engeland won in Boedapest overtuigend met 0-4 tegen Hongarije.