Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: Shutterstock.com

In september keert het UCI Wereldkampioenschap op de weg terug naar Vlaanderen. Elf wereldtitels vallen er te rapen, met koersen die gereden worden rond Antwerpen, Brugge, Knokke-Heist en Leuven. Verken hier de verschillende parcours!

Dit jaar is het UCI Wereldkampioenschap wielrennen op de weg exact honderd jaar oud. Een echt wielerfeest dus, dat bovendien heel wat Vlaamse dorpen en steden aandoet. Alles is eraan gedaan om Flanders2021 een op en top Flandrien-allure te geven. Steile hellingen, kasseistroken en twee lokale rondes in plaats van de gewoonlijke single ronde maken de strijd om de regenboogtrui tijdens deze jubileumeditie echt heel bijzonder. Ook de tijdritten vinden in een uniek kader plaats. Benieuwd waar je de renners vanop de eerste rij kunt volgen en waar je moet zijn voor de vele randactiviteiten die georganiseerd worden? Hieronder ontdek je alle details! Alvast een tip: er zijn vijf Official Villages of WK-dorpen waar je speciale fanzones en animatie kunt ontdekken.

Van het strand naar ’t Zand

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: Shutterstock.com

Voor de tijdritten moet je richting West-Vlaanderen trekken. Van zondag 19 tot en met woensdag 22 september zullen de atleten alles geven op een parcours dat start in Knokke-Heist en eindigt in Brugge. De kuststreek vormt het fraaie decor waar de renners doorheen grote open vlaktes de wind langs de polders en de kanalen moeten weten te trotseren.

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: ŠKODA

De start is even pittoresk als de finish. Vanaf een platform op het strand ter hoogte van het Casino van Knokke-Heist rijden ze langs de dijk richting het vlakke binnenland. Dat zorgt zonder twijfel voor mooie panoramische vergezichten. Het gedeelte door de polders varieert naargelang de categorie, in het bijzonder tussen Oostkerke en Damme. Als je op deze locatie de renners wil aanmoedigen, moet je dus goed nagaan dat je op de juiste plaats staat. De Elite Mannen rijden bijvoorbeeld 43,3 km en maken daarom een extra lus vanuit Dudzele. De 30,3 km van de Elite Vrouwen en de U23 Mannen voert hen vanuit Dudzele meteen richting Damme. De eindstreep is wel altijd op dezelfde plaats te vinden: aan ’t Zand in Brugge. Die wordt bereikt via de historische binnenstad van het Venetië van het Noorden.

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: ŠKODA

Op woensdag 22 september wordt een bijzondere koers gereden: de Team Time Trial Mixed Relay. Dit type ploegentijdrit is vrij nieuw voor het UCI, het werd voor het eerst tijdens het WK van 2019 gereden, in het Noord-Engelse Yorkshire. Gemengde landenteams die bestaan uit drie mannen en drie vrouwen nemen het in deze relay tegen elkaar op. De mannen starten in Knokke-Heist en volgen grotendeels het parcours van de individuele tijdritten. Na 22,5 km bereiken ze Brugge, waarna de vrouwen het overnemen en een ronde van 22 km rijden die opnieuw in de West-Vlaamse provinciehoofdstad eindigt. Onderweg passeren de vrouwenteams het centrum van Damme – Damse Vaart (een Official Village) en knopen ze in Dudzele weer op het tijdrittenparcours aan.

In de schaduw van Brabo

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: Shutterstock.com

De wegritten voor de Elite mannen (zondag 26 september), Elite vrouwen (25 september) en U23 mannen (24 september) starten telkens aan het stadhuis van Antwerpen, met het standbeeld van Brabo op de achtergrond. De eerste acht kilometers worden geneutraliseerd en tellen dus eigenlijk niet mee. Wel een leuke opwarming voor de renners, want zij worden via een scenic route langs de Scheldekaaien voorbij het MAS en het iconische Havenhuis geleid. Er zijn dus een aantal mooie plekjes van waaruit je het peloton zal kunnen bewonderen. Perfect om wat kiekjes te maken van je wielerhelden (en misschien wel van de officiële ŠKODA-wagens in de karavaan?). Daarna volgt er een terugkeer naar het centrum over de Italiëlei, waar in de nabijheid van het oude justitiepaleis de officiële start wordt gegeven. Dan breekt het pas echt los! De renners verlaten hierna in volle vaart Antwerpen via de Bolivar-tunnel onder het Vlinderpaleis en nemen de A12 richting het zuiden.

Hoewel de Antwerpse beginfase voor de drie categorieën gelijk verloopt en de finishlijn telkens in Leuven ligt, krijgt elke groep wel een iets ander parcours voorgeschoteld. De grote verschillen zijn er na de betrekkelijk vlakke aanloopfase. Die voert de Elite-rijders op een rit van 56 km (62 km voor U23 mannen) langs Wilrijk en Kontich naar Mechelen. Na een korte passage via de Grote Markt en de Sint-Romboutskathedraal verlaten de renners de stad van de Maneblussers richting Keerbergen. Goed om weten: Keerbergen is een van de ‘Official Villages’ van het WK wielrennen. Wielerfans hebben niet enkel een goed zicht op de wedstrijden, maar er zijn ook veel randactiviteiten.

Het Leuvense circuit

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: Shutterstock.com

Na deze vlakke aanloopfase wordt de intensiteit aardig opgedreven. Bij het naderen van Leuven krijgen de renners de eerste van een opeenvolging van hellingen voorgeschoteld: de Wijnpers, een 360 meter lange beklimming van max 9% (gemiddeld net geen 8%). Die eerste ontmoeting met een Leuvense heuvelflank, waar in lang vervlogen tijden wijnranken groeiden, krijgt na een kort stukje over de Rennessingel en Tervuursevest een vervolg op de Sint-Antoniusberg. Minder lang dan zijn voorganger, maar wel met hier en daar een stijging tot 11%. Vervolgens duiken renners kort de Leuvense binnenstad in, langs de Kruidtuin en over kasseienstroken om vervolgens doorheen de Naamsestraat terug naar de Vesten te keren. Het Leuvense circuit voert de renners via de Blijde Inkomstraat meteen het historisch centrum van de stad in, langs de prachtige universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. Na een sprint over de statige Bondgenotenlaan vanaf het station en langs de Sint-Pieterskerk lonkt een derde helling: de Keizersberg (9%). Een klein opwarmertje in vergelijking met de Decouxlaan van bijna een kilometer lang. Zijn gemiddelde stijgingsgraad van 4,21% klinkt misleidend, want halverwege zal de knik van 14% veel zweetparels losweken.

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: ŠKODA

Hoog Flandrien-gehalte

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: ŠKODA

Bij een Wereldkampioenschap is het niet ongewoon dat een lokaal circuit zoals in Leuven meerdere rondes kent. Dat is hier ook het geval, maar om deze jubileumeditie nog spannender te maken is er een bijkomend Flandrien-circuit gecreëerd met zes venijnige hellingen doorheen de Druivenstreek. Vanuit Neerijse stevenen de renners af op de Smeysberg (16% max) in Huldenberg. De Moskesstraat in Terlanen voert de spanning verder op met een maximale hellingsgraad van 18%. Maar de echte koning van de hellingen is te vinden in WK-dorp Overijse. De S-bocht in de Taymansstraat is bekend van de Brabantse Pijl en piekt met een beklimming van maximum 18,3%. Misschien wordt het wel dé scherprechter in deze wedstrijden? De Bekestraat en de Veeweidestraat respectievelijk voor en na Tervuren – deelgemeente Duisberg telt ook als Official Village – lijken op papier minder taai, maar hoeven dankzij de kasseiweg van de Bekestraat niet onder te doen voor de andere beproevingen onderweg. De renners die meededen aan de Druivenkoers kunnen erover meespreken. We eindigen het hellingenparcours met een tweede passage over de Smeysberg alvorens terug te keren naar Leuven.

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: Shutterstock.com

De Elite Mannen zullen deze Flandrien-uitbreiding in de Druivenstreek twee keer bezoeken (afgewisseld met viermaal het Leuvense circuit afleggen), de Elite Vrouwen en U23 Mannen eenmaal. De Junior mannen en vrouwen rijden uitsluitend op het Leuvense circuit. De finishlijn is telkens te vinden aan de Geldenaaksevest ter hoogte van de Philipssite.

Zelf op verkenning gaan?

Ontdek hier de parcours van het Flanders2021 WK Wielrennen!
Foto: Shutterstock.com

Daag je graag jezelf uit? Dan heb je in de rand van het UCI Wereldkampioenschap voldoende kansen om zelf op de fiets te springen. Onder de noemer Flanders 2021 Rides kun je de verschillende officiële parcours (deels) zelf rijden en zo aan den lijve de unieke sfeer van dit wielerfestijn ondervinden. Er zijn vier Rides voorzien.

  1. In de streek rond Brugge en Knokke-Heist kun je op zaterdag 18 september 2021 de belangrijkste stukken van het parcours rijden op 30, 37 of 65 km – vlak voor de Elite Mannen het WK officieel openen.
  2. Smeer je benen maar in voor Flanders 2021 Ride Leuven (60 of 100 km) op donderdag 23 september. Je ontmoet op deze rit alle hellingen van het WK, incluis de pittige Smeysberg en de Moskesstraat.
  3. De gezinsvriendelijke Flanders 2021 Ride Antwerpen van 10 kilometer op 25 september laat je op ontspannen wijze de Koekenstad ontdekken. Er is animatie voorzien langs het parcours dat je onder meer langs het MAS en het stadspark voert. Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig, wat het een perfect excuus maakt om last-minute de WK-sfeer op te snuiven.
  4. De sportieve wielerfan die de ultieme ervaring zoekt, kan zich aanmelden voor de exclusieve Flanders 2021 VIP Ride. Op 26 september ga je in een VIP Peloton onder begeleiding de Elite Mannen voor in de finalerit. Er is de nodige verwennerij voorzien voor en na je sportieve inspanning (de gemiddelde snelheid is minstens 25 km/u, waarschuwen de organisatoren), en je kunt de WK-finale van heel dichtbij beleven.

De meeste Flanders Rides vereisen dat je vooraf inschrijft.
Meer informatie daarover vind je de website van Flanders2021 »