AstraZeneca sluit compromis met Europese Unie: 200 miljoen dosissen tegen maart
Foto: REUTERS

De Europese Commissie en AstraZeneca hebben een einde gemaakt aan hun maandenlange juridische geschil. Het Brits-Zweedse farmabedrijf zal tegen eind maart 2022 200 miljoen dosissen leveren van zijn coronavaccin. Dat maakte de Commissie vrijdagochtend bekend.

Het akkoord voorziet dat AstraZeneca 135 miljoen dosissen aan de EU-lidstaten zal leveren tegen het einde van dit jaar, waarvan 60 miljoen voor het einde van het derde trimester van 2021. Voor eind maart 2022 komen daar nog eens 65 miljoen dosissen bij. Dit om de 100 miljoen dosissen die de 27 lidstaten op 30 juni hadden ontvangen te vervolledigen, aldus de Europese Commissie in een mededeling. De EU-landen weten precies wanneer ze deze leveringen mogen verwachten. Als AstraZeneca toch weer te laat is, zal het bedrijf afhankelijk van de vertraging een korting geven. Voor de al opgelopen vertraging betaalt het de EU geen vergoeding.

‘Er zijn significante verschillen in de vaccinatiegraad van onze lidstaten. De continue beschikbaarheid van vaccins, waaronder dat van AstraZeneca, blijft dus cruciaal’, verklaarde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Bovendien wil de EU via het Covax-mechanisme ook meer vaccins schenken aan landen waar de vaccinatiecampagne nog nauwelijks is begonnen. AstraZeneca verklaarde op zijn beurt ‘zeer tevreden te zijn dat er een akkoord gevonden is’.

De Commissie wijst erop dat het in augustus 2020 een contract sloot met AstraZeneca voor 300 miljoen dosissen, maar die leveringen liepen al snel vertraging op. Dit akkoord maakt dus ook meteen een einde aan de gerechtelijke procedure die de EU had gestart wegens die vertraagde leveringen.