camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

privacy

Whatsapp krijgt boete en vecht die meteen aan

vrijdag 3 september 2021 om 3.25 uur

 EPA-EFE

De Ierse privacy­toezichthouder DPC heeft Whatsapp gisteren een boete opgelegd van 225 miljoen euro wegens een ‘ernstige overtreding’ van de Europese privacywet. Het dochter­bedrijf van Facebook vertelt ­gebruikers ­onvoldoende welke persoonlijke gegevens worden verzameld en worden gedeeld met ­andere Facebook-bedrijven.

Het gaat onder meer om telefoonnummers van niet-gebruikers, die door Whatsapp worden verzameld via toegang tot de adresboeken van gebruikers van de app. DPC mag namens de ­Europese Unie boetes uit­delen aan Whatsapp omdat het Europese hoofdkantoor van moederbedrijf Facebook in de Ierse hoofdstad Dublin staat.

De voorzitter van de privacytoezichthouder (DPC), Helen Dixon, wilde Whatsapp in ­eerste ­instantie een boete tussen de 30 en 50 miljoen euro ­opleggen. Acht andere Europese privacy­toezichthouders ­gingen daar niet mee akkoord, wat leidde tot een geschil bij de EDPB. Vorige maand gaf het ­bestuur ­Dixon de opdracht om de boete te verhogen, schrijft de Ierse krant The Irish ­Times.

Whatsapp vindt de boete ‘compleet disproportioneel’ en zegt ­bezwaar te zullen maken. Volgens de bekende Oostenrijkse privacyvoorvechter Max Schrems komt de miljoenenboete neer op ‘slechts 0,08 procent’ van de omzet van de ­Facebook-groep. (nrc)

De podcasts van De Standaard