ABBA bouwt een arena voor vier hologrammen
Foto: Baillie Walsh

Veertig jaar na de laatste plaat keert ABBA terug met een nieuw album en een concertreeks in Londen. Al zal die niet gespeeld worden door de Zweden zelf, maar door hun hologrammen.

Can you hear the hype, Fernando? Al enkele dagen maken mysterieuze aankondigingen vanuit Stockholm de wereld warm voor een ‘grootse aankondiging’ van het Zweedse popkwartet ABBA. Een ­reclameposter in het Londense metrostation van Waterloo, waarop de digitaal verjongde band­leden te zien waren in futuristische Tron-pakken, lichtte al een tipje van de sluier: de hologramtournee waarvan al sinds 2016 sprake is, zou er waarschijnlijk komen. Maar voor de volle reikwijdte bleef het wachten op een Youtube-livestream donderdagavond.

Daar stemden op zijn hoogtepunt 230.000 mensen op af. Die werden eerst een kwartier warm gemaakt met filmpjes waar Braziliaanse, Amerikaanse en IJslandse fans vertelden hoe magisch de band achter ‘Gimme, gimme, gimme’ en ‘Dancing queen’ voor hen was. Nadien volgde een eerste verrassing: het nieuwe nummer ‘I still have faith in you’. Een tweede verrassing volgde snel: Agneta Fältskog (71), Anni-Frid Lyngstad (75), Björn Ulvaeus (76) en Benny Andersson (74) brengen op 5 november een album met nieuwe muziek uit, hun eerste sinds 1982. En de klapper moest nog komen: de bandleden lieten zich digitaal inscannen met het oog op een hologramconcert. Daarin zullen ze eruitzien zoals in 1979.

Oudere stemmen

Hologramconcerten zijn niets nieuws: van onder meer Frank Zappa en Roy Orbison zijn al digitaal geprojecteerde versies in omloop. Alleen toeren zij vanuit het graf, terwijl de leden van ABBA nog in leven zijn. ‘We wilden het graag doen voor we dood waren’, legde Andersson uit tijdens de livestream. ‘Bovendien zorgt dat ervoor dat de hologrammen accurater zijn’, vulde Ulvaeus aan.

De vier leden van ABBA deden voor de concerten gedurende vijf weken lang opnames in Stockholm in motion capture, gefilmd door 160 camera’s, die volgens ontwikkelaar Ludvig Anderson ‘hun ziel’ konden vatten. Door de complexiteit van de productie besliste ABBA hun Voyage niet te laten toeren: ze lieten er een ABBA Arena voor bouwen in Londen, met plaats voor 3.000 bezoekers. Het eerste concert zal plaatsvinden op 27 mei 2022.

ABBA bouwt een arena voor vier hologrammen
De hologramversie van de Zweedse popsensatie. Foto: rr

Al sinds hun onofficiële split in 1982 – net als aan de huwelijken binnen de band kwam ook aan de inspiratie een einde – zeggen de ­leden dat samen optreden niet meer voor hen weggelegd is. Dat Fältskog en Lyngstad tijdens de livestream afwezig bleven, lijkt aan te geven waarom een comeback in levenden lijve er niet in zat. ‘De meisjes hadden hier ook moeten zijn, maar ze genieten niet zo van de aandacht als Björn en ik’, zei Andersson. Vooral Fältskog leeft al ­jaren erg teruggetrokken in ­Zweden.

Met z’n vieren in de studio kruipen zagen de zangeressen dan weer wel zitten: de afgelopen jaren nam ABBA een nieuw album op. Donderdag gingen daaruit twee singles in première. Het uptempo ‘Don’t shut me down’ klinkt het meest als klassieke ABBA, terwijl ‘I still have faith in you’ een zachte musicalballade werd. Heldere pianotoetsen doorspekken beide songs, al klinken de ouder geworden stemmen van Fältskog en Lyngstad fragieler dan voorheen. Maar dat past bij het thema: ‘I still have faith in you’ mijmert over langdurige vriendschap.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig