Operatie Red Kite ten einde: Belgische troepen keren terug uit Pakistaanse hoofdstad
Foto: isopix

De ruim 100 Belgische militairen en twee transporttoestellen van Defensie die nog aanwezig waren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad keren terug naar België. Daarmee beëindigt de federale regering Operatie Red Kite.

De aanwezigheid van de Belgische militairen en de twee C-130-transporttoestellen in Islamabad in het kader van Operatie Red Kite is niet langer nodig. Dat melden minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in een gezamenlijk persbericht. De militairen en transporttoestellen waren als reserve-eenheid in Islamabad gebleven op vraag van de regering.

Ook de missies van andere Europese landen – Nederland, Frankrijk en Duitsland – lopen af. En omdat de Amerikanen maandagavond al de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben verlaten, is er op dit moment ook geen mogelijkheid meer om mensen over land of via de lucht te evacueren. ‘Defensie zal haar bestaande netwerk van verbindingsofficieren en defensieattachés verder inzetten om de evolutie van de situatie in Afghanistan op te volgen en om de nauwe contacten met onze partnerlanden, waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten, voort te zetten’, staat nog in het persbericht te lezen.

‘Blijven samenwerken’

De situatie in Afghanistan wordt vandaag en morgen door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken besproken, tijdens een bijeenkomst in het Sloveense Brdo. ‘Buitenlandse Zaken blijft de situatie consequent van nabij volgen. Wij blijven ook met onze partners samenwerken om oplossingen te vinden voor de terugkeer van mensen die onder Belgische bescherming staan’, besluit minister Wilmès.

België had op 20 augustus een luchtbrug tussen Islamabad en de internationale luchthaven van Kaboel geopend, met de bedoeling om landgenoten en andere rechthebbenden te evacueren uit de Afghaanse hoofdstad, nadat het land opnieuw onder controle van de radicaalislamitische taliban was gekomen. Vorige week woensdag werd de missie stopgezet door een imminente terreurdreiging. Aan de operatie namen bijna 200 militairen deel. Zeker 1.400 mensen konden Afghanistan aan boord van in totaal 23 vluchten verlaten. Er zijn intussen ook al negen vluchten van Islamabad naar België georganiseerd. Een zestigtal deelnemende militairen was zaterdag reeds teruggekeerd naar België.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig