Door een dringende inspectie van een brug over de E313 ter hoogte van Ranst was er donderdag ernstige verkeershinder richting Antwerpen. Rond 15 uur werd de snelweg vrijgegeven. Een bestuurder had een scheur opgemerkt in de brug. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de E313 richting Antwerpen was er ter hoogte van Ranst maar een beperkte doorgang voor het verkeer mogelijk door een dringende bruginspectie. Een bestuurder had een scheur in de brug opgemerkt en had de hulpdiensten verwittigd dat er mogelijk brokstukken naar beneden konden vallen. De brandweer kwam ter plaatse en verwijderde preventief losse stukken beton van de brug met een voorhamer.

‘Er kwam ook een technische ploeg van ons ter plaatse. Over de stabiliteit van de brug is er geen bezorgdheid. Er zal nog een grondige inspectie volgen, maar dat zal ’s nachts of tijdens het weekend gebeuren om de verkeershinder beperkt te houden’, zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer. Er zal dan worden bekeken of de afgeklopte stukken beton veilig verwijderd zijn en er geen verder gevaar is op losse mortels. Tot dan is er geen gemotoriseerd verkeer meer mogelijk over de brug.

De brug bevindt zich net na de samenkomst van de E313 en de E34, waardoor op beide snelwegen al snel kilometerslange files stonden.

De brug staat al langer gekend als een probleemgeval sinds een vrachtwagen de brug in 2012 beschadigde. Daarbij kwamen brokstukken op de snelweg terecht. Ook in 2014 kwamen stukjes beton los. De brug staat daarom onder verscherpt toezicht. In april dit jaar werd nog een controle uitgevoerd. Op termijn moet de brug volledig vernieuwd worden. Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters maakte daartoe extra middelen vrij. 48 bruggen in Vlaanderen zijn in ‘zeer slechte staat’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig